Premii pentru performanţa în învăţământ
Elevii români medaliați la olimpiadele internaţionale în acest an, dar şi profesorii care i-au pregătit au fost recompensați în cadrul unei gale.
Mihai Pelin, 13.12.2023, 12:15
Performanţa sistemului de învăţământ este un element obligatoriu pentru ca România să se dezvolte, a spus premierul Marcel Ciolacu, la Gala anuală de premiere a olimpicilor internaţionali. În opinia sa, o Românie cu adevărat educată nu se poate realiza imediat, mai ales că în ultimii 30 de ani, fiecare ministru al educaţiei a încercat să îşi impună propria lui viziune şi a vrut să schimbe sistemul din temelii. Premierul a precizat că multe dintre modificările din trecut s-au făcut fără analize temeinice, iar unele au contribuit la diminuarea calităţii învăţământului. El le-a transmis celor prezenţi la eveniment că anul viitor educaţia va avea un buget mai mare cu 61% faţă de cel actual. Pe de altă parte, premierul crede că și performanţa cadrelor didactice trebuie stimulată.
Marcel Ciolacu Pe lângă baza materială, este nevoie de mai multă atenţie în ceea ce priveşte evaluarea şi stimularea performanţei cadrelor didactice. Realitatea ne arată clar că este nevoie de criterii de performanţă în sistemul de învăţământ. Un profesor implicat, responsabil, trebuie să fie plătit mai mult pentru munca depusă. Am şi rugat pe doamna ministru Ligia Deca ca împreună să discutăm cu profesioniştii din minister şi să găsim soluţiile în acest sens.
Sper ca prin creşterea procentuală istorică de peste 50% în medie a salariilor din Educaţie, în mai puţin de un an, să atragem din ce în ce mai mulţi tineri profesionişti către cariera didactică, a afirmat, la rândul său, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
În cadrul galei anuale au fost premiaţi 138 de elevi, care au obţinut 164 de medalii, premii şi menţiuni la 28 de olimpiade internaţionale şi concursuri regionale pe disciplină, dar şi profesorii care i-au pregătit şi unităţile de învăţământ în care aceştia studiază. Elevii români au obţinut 6 medalii de aur absolut (cu punctaj maxim), 51 de medalii de aur (premii I), 55 de medalii de argint (premii II), 30 de medalii de bronz (premii III), respectiv 22 de menţiuni (diplome echivalente). Fondul total de premiere alocat în acest an de Ministerul Educaţiei este de peste 3,9 milioane lei (cca. 785.000 euro). Pentru premiul I absolut (punctaj maxim) a fost acordată o sumă de 20.000 lei (cca. 4000 euro), pentru premiul I (medalie de aur) 15.000 lei (cca. 3000 euro), in timp ce pentru premiul al II-lea (medalie de argint) și al III-lea (medalie de bronz) au fost primiți 12.500 lei (cca. 2.500 euro), respectiv10.000 lei (cca. 2000 euro). Totodată, pentru mențiune (sau diplome echivalente) a fost acordata suma de 3.500 lei (cca. 700 euro).
Pentru profesorul care a pregătit elevul s-a acordat un singur stimulent financiar, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru cel premiat. Pentru școala pe care elevul o frecventează sau a frecventat-o s-a acordat câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare premiat. În acest caz, stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări direcționate, cu prioritate, disciplinelor corespunzătoare obținerii performanței școlare.