Premierul român în China
O numeroasă delegaţie guvernamentală română, condusă de premierul Victor Ponta, face o vizită oficială în China, focalizată asupra cooperării economice.
Bogdan Matei, 01.09.2014, 12:21
Mult timp calificată, nu fără invidie, drept manufactura planetei – fiindcă, de la jucării la electronice, produsele sale industriale au invadat pieţele lumii -, China se profilează acum şi drept un autentic bancher mondial. Răvăşit de criza economică din anii trecuţi şi aflat în căutare febrilă de capital, Occidentul şi-a depăşit crispările ideologice faţă de regimul comunist de la Beijing şi, de la Washington la Bruxelles, a consimţit că, de fapt, în plan comercial şi financiar, îl leagă de China mult mai multe decât îl despart în plan politic şi geopolitic.
Nu sunt, de altfel, puţini liderii politici din Vest care intră pe Facebook pentru a posta declaraţii pline de deferenţă la adresa partenerilor de la Beijing. Pentru România, raporturile excelente cu marea putere orientală sunt unele de durată. Încă din perioada comunistă, Bucureştiul oficial, mai curând distant faţă de Moscova, a avut cu Beijingul, rival al sovieticilor, o relaţie cordială, cultivată cu grijă şi după schimbarea de regim din 1989.
Azi membră a NATO şi Uniunii Europene, România a rămas un prieten al Chinei. 2014 înseamnă 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale şi 10 ani de la semnarea unui cuprinzător parteneriat de prietenie şi cooperare. Premierul Victor Ponta se află acum în China pentru al doilea an consecutiv, iar vizita sa răspunde celei întreprinse în România, în noiembrie 2013, de omologul său, Li Keqiang, cu ocazia Forumului China .- Europa Centrală şi de Est.
Între România şi China s-au semnat, atunci, 13 memorandumuri, cele mai multe în domeniul energetic, care implică investiţii chineze de peste cinci miliarde de euro în economia românească. Şi de această dată, tema principală a discuţiilor dintre delegaţia guvernamentală română şi partenerii chinezi rămâne parteneriatul economic. În marja întâlnirilor oficiale, a fost organizată o reuniune cu participarea reprezentanţilor principalelor companii şi bănci chineze care derulează afaceri sau doresc să investească în România.
Însoţit de titularii de la Dezvoltare Regională, Transporturi, Energie şi Agricultură, Ponta şi-a programat o vizită la un parc tehnologic şi întâlniri cu reprezentanţi ai firmelor din domeniile IT, componente auto, construcţii de maşini şi produse bio. Nu lipsesc de pe agendă nici proiecte comune în domeniile educaţiei şi al culturii. Lider de partid care, mai devreme, acasă, şi-a lansat candidatura de prezidenţiabil al stângii social-democrate pentru scrutinul din noiembrie, Ponta a mers la Beijing şi pentru discuţii, eminamente politice, cu şeful statului chinez, Xi Jinping, şi cu preşedintele Parlamentului, Zhang Dejiang.