Premierul renunţă la şefia PSD
Probleme politice, medicale şi mai ales penale. Prea multe s-au strâns într-un interval relativ scurt de timp pentru ca un politician, fie el şi tânăr, să le facă faţă.
Ştefan Stoica, 13.07.2015, 13:44
După aproape 5 ani şi jumătate la conducerea celui mai mare partid din România, Victor Ponta a ales să renunţe la orice funcţie în PSD până la momentul – a precizat el într-o postare pe internet – în care îşi va demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile de corupţie aduse de DNA. Premierul este în prezent urmărit penal într-un dosar privind suspiciuni de fals în înscrisuri sub semnatură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat şi care privesc un dosar în care învinuit principal este colegul său de partid, senatorul Dan Şova.
Ponta mai spune în mesaj că şi alţi membri ai PSD au renunţat temporar la funcţiile politice pentru a-şi lămuri situaţia juridică, iar el nu poate să ceară altora să facă un sacrificiu pe care nu ar fi dispus să şi-l asume, la rândul său. Este primul său pas în spate după momentul alegerilor prezidenţiale, când a început, practic, declinul unuia din cei mai promiţători tineri politicieni autohtoni. Eşecul răsunător în competiţia pentru funcţia supremă, cauzat de grava eroare tactică de a trata electoratul din diaspora cu nepermis dispreţ, aşa cum l-au catalogat comentatorii, i-a şubrezit poziţia în partid.
Totuşi, în pofida tradiţiei pesediste care spune că liderul perdant la prezidenţiale rămâne şi fără partid, Victor Ponta a reuşit, miraculos, să domolească elanul contestatar din PSD şi să se menţină la cârmă. O premieră absolută în istoria PSD, urmată, însă, recent, de o alta, tristă pentru România, avându-l ca protagonist tot pe Ponta. Acesta devine primul şef de guvern în funcţie împotriva căruia procurorii declanşează urmărirea penală. Preşedintele Klaus Iohannis şi opoziţia de dreapta i-au cerut să demisioneze pentru a nu dăuna imaginii unei ţări aflate în plin efort de a-şi convinge partenerii occidentali că lupta anticorupţie nu e una de faţadă.
Ponta refuză şi încearcă o eschivă, neinspirată, care-i fragilizează o dată în plus poziţia politică. Exact în ziua în care urma să fie audiat la Direcţia Anticorupţie, el merge în Turcia pentru a se opera la genunchi. Revine după aproape o lună, răstimp în care coaliţia formată în jurul PSD suferă şi o primă serioasă defecţiune: votul favorabil al UNPR acordat lui Mihai Răzvan Ungureanu, propunerea preşedinţiei la şefia Serviciului de Informaţii Externe. După anunţul că renunţă la conducerea PSD, PNL i-a cerut din nou lui Ponta să plece şi din guvern.
“Victor Ponta înţelege că rămânerea în funcţia de preşedinte PSD creează probleme de imagine acestui partid, în mod logic ar trebui să înţeleagă că şi pentru Guvern şi pentru România daunele sunt mult mai mari decât atât”, a declarat copreşedintele liberal Alina Gorghiu. Un deznodământ al poveştii aşa cum şi-l doresc liberalii nu este exclus, chiar pe termen scurt. Fără a mai fi lider în PSD, Victor Ponta riscă pagube majore la capitolul autoritate şi în guven, dar mai ales în interiorul unei coaliţii ce pare departe de armonia iniţială şi care ar putea intra, curând, în regim de avarie.