Premierul Cioloș, în exclusivitate la Radio România
Situația românilor din Marea Britanie după Brexit, absorbția fondurilor europene, pensiile aleşilor locali şi reducerea birocraţiei sunt principalele teme abordate, luni, de premierul Dacian Cioloș, într-un interviu la Radio România.
Valentin Țigău, 28.06.2016, 12:51
O serie de probleme actuale din societatea românească și-au aflat locul în interviul acordat, în exclusivitate, la Radio România, de premierul tehnocrat, Dacian Cioloş. El a ținut să îndepărteze temerile cetățenilor români care se află în Marea Britanie cu privire la pierderea unor drepturi, în special cel referitor la muncă, după referendumul în urma căruia Regatul Unit va trebui să părăsească Uniunea Europeană.
Dacian Cioloș: „Deci, în momentul de faţă şi în perioada următoare, până când nu se finalizează procesul de negociere care estimăm că va dura minim doi ani de zile, cetăţenii români, la fel ca orice alţi cetăţeni europeni, îşi păstrează toate drepturile şi obligaţiile de cetăţeni europeni în Marea Britanie.”
Dacian Cioloș a subliniat că, în perioada următoare, România va negocia, la nivelul UE, cu Marea Britanie, cu privire la protejarea și susținerea, în continuare, a drepturilor cetățenilor români. În planul politicii interne, premierul a răspuns unor intrebări legate de mersul economiei și de investitii. El a menționat că au existat întârzieri în modul în care România s-a pregătit pentru execuţia bugetară pe perioada 2014-2020 și cu absorbția fondurilor europene pe perioada 2007-2013 dar ca, după instalarea guvernului său de tehnocrați, această absorbţie a crescut, ajungand la peste 70-75%.
Dacian Cioloș: “Important este, acum, pentru mine să pregătim această perioadă 2014-2020 cât mai bine, într-un mod cât mai transparent, să eliminăm toate sursele de corupţie sau de birocratizare sau de blocare a implementării acestor proiecte, pentru că de asta va depinde nu doar capacitatea de absorbţie, dar şi calitatea acestei absorbţii.”
Pe linia promovării unor cheltuieli sociale raționale din bugetrul de stat se înscrie și initiațiva anunțată de premier la Radio România de a contesta, la Curtea Constituțională, legea prin care aleşii locali ar urma să primească pensii speciale. Această lege s-a dovedit a fi nu doar la fel de nepopulară, precum cele care acordă venituri suplimentare parlamentarilor, dar și inechitabilă.
Dacian Cioloș: “Pensii speciale înseamnă că dai ca pensie mai mult decât categoria respectivă a contribuit la bugetul de pensii, deci cineva trebuie să suporte acest surplus.”
În sfârșit, un punct atins în cadrul interviului acordat în exclusivitatea postului național de radio, a fost legat de măsurile luate de guvern pentru reducerea birocrației. În acest context, premierul a declarat că vor fi aplicate măsuri esențiale pentru simplificarea unor proceduri birocratice acuzate de români ca neperformante.
Dacian Cioloș: „Acum cinci luni de zile, am lansat un proiect care a fost foarte eficient încă din start, în sensul că am avut foarte multe idei şi propuneri. Am făcut o sinteză a acestor idei şi propuneri şi în ultimele luni, am lucrat în a identifica modalitătile legislative şi juridice de aplicare a acestor idei.”
Este vorba, între altele, despre simplificarea unor proceduri în ceea ce priveşte cazierul judiciar, copiile după buletin, copiile legalizate, unele formulare ale Administraţiei fiscale – ANAF – și plata diferitor taxe şi impozite, cu cardul bancar.