Prelungirea stării de urgenţă în România
Şeful statului român, Klaus Iohannis, a prelungit starea de urgență până la jumătatea lunii mai, în contextul pandemiei de coronavirus.
Leyla Cheamil, 15.04.2020, 11:50
Pentru că pericolul nu a trecut, iar riscul înmulțirii cazurilor de infectare cu SARS CoV-2 este, încă, mare, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, marți, prelungirea cu 30 de zile a stării de urgență, care fusese instituită pe 16 martie. De altfel, specialiștii se așteaptă ca vârful pandemiei să fie undeva în a doua jumătate a acestei luni, după sărbătorile pascale.
Şeful statului a explicat că interesul public general reclamă prelungirea acestei stări excepţionale, menţinerea aplicării măsurilor deja adoptate, precum şi adoptarea unora noi, care să permită autorităţilor publice să intervină eficient şi cu mijloace adecvate pentru gestionarea crizei. Așadar, unitățile de învățământ rămân închise, Guvernul asigură, în continuare, securitatea alimentară a cetăţenilor, iar preţurile la medicamente, alimente de strictă necesitate şi la serviciile de utilitate publică se pot plafona.
De asemenea, pe durata stării de urgență, sunt interzise, printre altele, organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii şi orice alt tip de întruniri, precum activităţile culturale, ştiinţifice, religioase sau sportive. Preşedintele Klaus Iohannis este de părere că o relaxare a restricţiilor, în perioada următoare, ar genera o creştere vertiginoasă a cazurilor de infectare cu COVID-19, suprapopularea spitalelor şi o presiune uriaşă asupra sistemului sanitar. De aceea, el le-a cerut, încă o dată, cetățenilor, să respecte măsurile luate de autorități, altfel consecințele vor fi dureroase.
Klaus Iohannis: Fac un apel la toţi cei care cred că lucrurile nu sunt atât de grave şi continuă să ignore reglementările autorităţilor. Nu păcăliţi instituţiile statului, vă păcăliţi singuri, îi păcăliţi pe cei dragi vouă, pe copiii, părinţii şi bunicii voştri pe care îi puneţi în pericol, pentru că nesocotiţi măsuri luate pentru protejarea vieţii voastre şi a semenilor voştri. Orice pas făcut dincolo de liniile trasate de aceste reglementări poate însemna îmbolnăvirea voastră şi, mai departe, a celor dragi. Nu vă expuneţi şi nu îi expuneţi pe cei de lângă voi. Fiţi responsabili şi solidari.
Decretul prezidenţial privind prelungirea stării de urgență a fost publicat în Monitorul Oficial, iar Parlamentul îl va vota, joi, prin sistem electronic. Aflat la guvernare, PNL a anunţat că va susţine prelungirea stării de urgenţă. La fel, USR şi PMP. În schimb, în opoziţie, ALDE şi PRO România spun că vor vota împotrivă. PSD a anunțat că va alege o soluţie responsabilă atât pentru protejarea cetăţenilor, cât şi pentru relansarea economică.
Preşedintele interimar social-democrat, Marcel Ciolacu, a atras atenţia că actualul Guvern nu ţine cont de propunerile PSD privind testarea masivă a populaţiei şi măsurile concrete pentru repornirea economiei. Dacă Parlamentul nu aprobă prelungirea stării de urgenţă, șeful statului trebuie să revoce decretul, iar măsurile impuse prin acest act normativ vor înceta.