Prelungirea stării de alertă în România
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a afirmat că starea de alertă trebuie prelungită, dar cu mai puține restricții.
Leyla Cheamil, 10.06.2020, 12:11
După o ședință cu premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri, șeful statului român, Klaus Iohannis, a anunțat, marți, noi măsuri de relaxare a restricțiilor ce fuseseră impuse pentru a se limita răspândirea noului coronavirus. Președintele a afirmat că, după 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante şi fără locuri de joacă, precum și sălile de fitness şi piscinele exterioare, însă cu respectarea unor regulamente sanitare speciale și a unor norme de distanţare fizică stricte.
De asemenea, vor fi posibile evenimente private, dar nu şi publice, cu maximum 20 de participanţi, dacă acestea au loc în interior şi 50 dacă au loc în exterior. In același timp, pentru a veni în sprijinul părinţilor care vor trebui să meargă la serviciu şi în perioada vacanţelor şcolare, va fi posibilă redeschiderea after-school-urilor, a grădiniţelor şi creşelor private.
Totuși, președintele Klaus Iohannis consideră că se impun, în continuare, măsuri de precauție. Starea de alertă, a spus şeful statului, ar trebui prelungită şi după momentul expirării ei, la jumătatea acestei luni, întrucât nu există o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi. Prelungirea stării de alertă ce fusese instituită la jumătatea lunii mai, după ridicarea celei de urgență decretată pe 16 martie, depinde, însă de votul Legislativului.
De aceea, președintele a făcut un apel către parlamentari să aprobe prelungirea stării de alertă: „Stimaţi parlamentari, fiţi responsabili. Gândiţi-vă că virusul nu dispare printr-un vot în parlament, dar dacă sprijiniţi guvernul, atunci putem să controlăm eficient – şi am dovedit-o – această răspândire a epidemiei. Aţi urmărit, probabil, un studiu foarte nou al unui institut prestigios din Londra. Ne spune că, fără aceste măsuri în lume, mai ales în Europa, am fi avut milioane de decese. Faptul că am impus noi, în România, din timp aceste măsuri ne-a făcut să controlăm răspândirea epidemiei cât de mult s-a putut controla.”
Anunțul președintelui a fost primit cu critici de opoziția coagulată în jurul PSD. Social democrații au făcut cunoscut, prin vocea purtătorului de cuvânt al partidului, Lucian Romaşcanu, că nu vor vota prelungirea stării de alertă: „Propunerea preşedintelui este inacceptabilă, cel puţin din punct de vedere al motivelor pe care ni le-a comunicat. Ele nu sunt susţinute de nici un fel de punct de vedere al oamenilor de ştiinţă, al specialiştilor în epidemiologie.”
Si Pro România a anunţat că parlamentarii săi nu vor vota pentru prelungirea stării de alertă, iar Uniunea Salvaţi România condiţionează votul de prezentarea unor date clare privind evoluţia situaţiei epidemiologice. USR consideră mai potrivit să fie instituită stare de alertă doar în localităţi unde există riscul de infectare cu virusul SARS CoV-2.