Pregătiri pentru vaccinarea în masă
În fiecare zi, autoritățile române anunță mii de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Singura speranță este mult așteptatul vaccin.
Daniela Budu, 16.12.2020, 12:10
În România, ca în multe alte state din toată lumea, este în plină desfășurare organizarea centrelor de vaccinare anti Covid-19, în care se va începe prima fază a imunizării, cea a personalului medical. Din ce în ce mai mulţi medici mor din cauza noului coronavirus – 25 și-au pierdut viața de la începutul pandemiei până în prezent, la nivel naţional. Autoritățile sanitare spun, din nou, că nu vom reuși să combatem virusul dacă nu se va face vaccinarea în masă a populației. Aceasta va începe, potrivit autorităților, cel mai devreme în primăvara anului viitor și va fi gratuită și voluntară.
Se estimează că durata imunităţii asigurate de vaccinul anti-COVID ar putea fi similară cu a celui anti-gripal, ceea ce înseamnă că va fi necesară vaccinarea anuală împotriva coronavirusului. Declaraţia a fost făcută de europarlamentarul Cristian Buşoi, raportor al Parlamentului European pentru programul comunitar destinat îmbunătăţirii serviciilor de sănătate.
Cristian Buşoi: Toată lumea se aşteaptă, deşi nu avem date ştiinţifice certe, definitive, ca imunitatea să nu dureze mai mult decât durează, de exemplu, imunitatea pentru vaccinul anti-gripal. Posibil ca pentru COVID-19, pentru acest virus cu totul şi cu totul special, foarte păcătos, foarte periculos, imunitatea, inclusiv cea căpătată prin vaccin, să fie chiar puţin mai mică. Şi atunci, în mod clar, în 2022 va fi nevoie să repetăm efortul financiar şi logistic pentru vaccinarea populaţiei.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a declarat, la un post de televiziune, că primele doze de vaccin anti-Covid vor fi livrate în România cel mai probabil la sfarșitul lunii, iar vaccinarea propriu-zisă a populaţiei va putea începe imediat după livrare.
Valeriu Gheorghiţă: Dacă autorizarea de punere pe piaţă va fi eliberată pe 23 decembrie, probabil că între Crăciun şi Anul Nou vor fi livrate primele doze de vaccin în România şi vom putea începe efectiv activitatea de vaccinare destinată în primul rând personalului medical din spitalele din linia întâi.
Potrivit oficialului, primul transport reprezintă o tranşă simbolică, de aproximativ 10.000 de doze, cu care vor putea fi vaccinate circa 5.000 de persoane, având în vedere că imunizarea se face cu două doze. La începutul anului viitor, România ar trebui să primească aproximativ 1 milion de doze de vaccin.
Să mai spunem că un studiu recent arată că românii sunt printre cei mai reticenți europeni față de un vaccin împotriva Covid și doar puțin peste jumătate s-ar vaccina. Acest lucru în condițiile în care, potrivit experților, nu există alte soluții mai eficiente pentru a opri pandemia COVID-19 și pentru a ne putea relua viața dinainte.