Pregătiri pentru preşedinţia Consiliului UE
Romania intensifică pregătirile pentru preluarea de la 1 ianuarie 2019 a preşedinţiei UE.
Mihai Pelin, 23.01.2018, 12:35
La Bucureşti a avut loc cea de-a doua reuniune a trioului de preşedinţie a Consiliului UE România-Finlanda-Croaţia, care marchează începutul oficial al dialogului între cele trei state pentru elaborarea programului comun de lucru. Cele trei delegaţii au convenit metodologia de lucru pentru definitivarea calendarului trioului şi au început discuţiile privind temele care ar putea fi incluse în programul comun. Totodată, oficialii români, finlandezi și croați au stabilit că la baza eforturilor trioului stă necesitatea relansării proiectului european şi dorinţa de a aduce o contribuţie de substanţă la dezbaterea europeană pe această temă.
Ministrul român al afacerilor europene, Victor Negrescu, a anunţat că documentul cu priorităţile naţionale ale României pentru preşedinţia Uniunii va fi aprobat cel târziu în luna septembrie. El a dat asigurări că există experţi care asigură continuitatea pregătirilor pentru preşedinţia română a Consiliului, în pofida complicaţiilor politice şi a schimbărilor de miniştri. În aceste zile, se poartă discuţii despre componenţa viitorului guvern PSD-ALDE: “Nu cred că este vorba de un ministru aici. Este vorba despre capacitatea statului de a fi coerent. La întâlnirea la care am participat, am fost alături de colegi din Ministerul Afacerilor Externe, care au capacitatea de a duce lucrurile înainte. Pentru noi, semnalul a fost unul important, de a da garanţia cetăţenilor că indiferent de aceste schimbări noi suntem pregătiţi să gestionăm această preşedinţie.”
Ministrul delegat pentru afaceri europene a subliniat importanţa dialogului permanent cu Finlanda și Croația şi a menţionat, în context, o serie de subiecte de interes european, care vor influenţa agenda de priorităţi, ca de exemplu finalizarea procesului de negociere privind ieşirea Marii Britanii din UE, negocierile pentru cadrul financiar multianual de după 2020 şi viitoarele alegeri europene din 2019. În opinia lui Victor Negrescu, România trebuie să dea dovadă de profesionalism în exercitarea preşedinţiei Consiliului Uniunii, dar şi să profite de acest moment pentru a-şi îmbunătăţi imaginea şi a-şi consolida poziţia în plan european.
Reamintim că România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2019, fiind urmată de Finlanda și Croația. Conducerea se asigură prin rotaţie, între statele membre ale UE, la fiecare şase luni. Țările care dețin preşedinţia Consiliului UE lucrează în grupuri de câte trei, denumite triouri, acest sistem fiind introdus de Tratatul de la Lisabona, în 2009. Trioul stabileşte obiective pe termen lung şi pregăteşte o agendă comună, determinând subiectele şi aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei ţări îşi pregăteşte propriul său program, mai detaliat, pentru cele şase luni de mandat.