Pregătiri pentru Festivalul George Enescu 2025
În 2025, Festivalul Internaţional George Enescu va marca 70 de ani de la moartea marelui compozitor român.
Ştefan Stoica, 21.01.2025, 11:45
Muzica de gală va avea ca reper absolut, anul acesta, Festivalul Internaţional ‘George Enescu’. Ediţia din acest an se va desfăşura între 24 august şi 21 septembrie şi va fi una specială, pentru că va comemora şapte decenii de la trecerea în eternitate a marelui compozitor român.
„Fiecare festival şi crearea festivalului în sine a fost pentru a pune într-un plan global mai important şi mai vizibil muzica şi geniul lui Enescu şi continuăm în acelaşi fel. În acest an avem multe din compoziţiile lui Enescu. Vor fi şi lucruri inedite care vor fi prezentate în festival din compoziţiile lui Enescu”, a subliniat dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al festivalului.
Potrivit acestuia, ediţia a XXVII-a pune un accent important pe evenimente culturale şi concerte, cât mai multe în toată România şi pentru toţi românii.
Se anunţă, pe de altă parte, o ediţie a aniversărilor şi comemorărilor: 50 de ani de la moartea lui Şostakovici, 150 de ani de la naşterea lui Maurice Ravel, 100 de ani de la naşterea dirijorului Marin Constantin, creatorul corului Madrigal, 100 de ani de activitate pentru Orchestra Naţională Simfonică daneză, 45 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii de Cameră din Bremen şi 70 de ani de la întemeierea Orchestrei Filarmonice Transilvania din Cluj-Napoca.
Festivalul Internaţional „George Enescu” reprezintă un punct de referinţă internaţional pentru excelenţa artistică, a spus, la rândul ei, ministrul Culturii, Natalia Intotero. Ea consideră că Festivalul „George Enescu” este mult mai mult decât un simplu eveniment artistic, este un simbol al valorii culturale româneşti, un prilej de a celebra moştenirea unui geniu al muzicii clasice, George Enescu. Ministrul Culturii şi-a exprimat satisfacţia pentru susţinerea şi la ediţia din acest an a activităţilor educaţionale pentru studenţi, elevi şi tineri artişti, prin programe de internship, sesiuni de formare şi masterclass.
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că e o mare bucurie pentru Bucureşti că găzduieşte festivalul acesta. „Este una din preocupările noastre de a stimula evenimente culturale, academice, sportive, pentru ca Bucureştiul să devină un brand pentru tipul acesta de evenimente. E nevoie de Festivalul ‘Enescu’ în peisajul cultural românesc pentru că impune un standard şi obligă, prin raportare la acest standard, pe ceilalţi operatori culturali”, a declarat edilul capitalei.
Ediţia a XXVII-a a Festivalului „Enescu” se anunţă a fi una din cele mai provocatoare din punct de vedere organizatoric. 80 de concerte simfonice, de cameră, coruri, ansambluri instrumentale de la doi la zece muzicieni, din 28 de ţări, vor veni la Bucureşti şi în ţară, dintre care 18 sunt din România, 9 din Germania, 6 sunt ansambluri de proiecte europene, urmate de ansambluri din Franţa, Marea Britanie, Italia, Elveţia, Spania, Polonia, Austria, Danemarca, Estonia, Lituania sau Letonia. În cadrul festivalului vor avea loc şi în ţară aproximativ 50 de concerte şi recitaluri.