Prea mulţi urşi în România?
România are o populație de urși de trei ori mai mare decât nivelul optim, afirmă Ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Mihai Pelin, 11.04.2025, 12:15
România are cel mai mare număr de urşi din Europa, circa 12 mii de exemplare, în timp ce numărul optim de exemplare este de 4.000. Este principala concluzie a unui studiu realizat, începând din anul 2021, de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, împreună cu Institutul de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” şi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva. Importanţa acestor rezultate, după cum spune ministrul mediului, Mircea Fechet, este aceea că putem afirma pentru prima dată în istorie câţi urşi avem în păduri, pe baza unor dovezi ştiinţifice solide. El speră ca rezultatele acestui studiu să folosească mai departe în conservarea speciei, concomitent cu protejarea comunităţilor umane.
Mircea Fechet: “Concluzia mea este aceea că acest studiu deschide o nouă etapă în gestionarea populaţiei de urs brun şi sper eu că va reprezenta un echilibru între conservare, pe de o parte, şi siguranţa cetăţenilor, între protecţia biodiversităţii şi interesul comunităţilor locale. Statul român este obligat să apere viaţa cetăţenilor, s-o protejeze şi să ia toate măsurile în acest sens.”
Cercetarea, care este una sută la sută românească, îşi propune să fie o bază pentru optimizarea numărului de urşi bruni din România, dar şi pentru reducerea riscului ca urşii să atace comunităţile de oameni din zonele care astăzi sunt vulnerabile. Din ce în ce mai mulţi urşi coboară din păduri în localităţi şi ameninţă gospodăriile şi vieţile oamenilor. Recent, un urs a fost împușcat în localitatea Zăbala din județul Covasna, după ce a ucis mai multe oi. Anterior, tot aici, o femeie era cât pe ce să fie atacată de un urs, pe o stradă, însă au sărit mai mulți tineri, care au alungat animalul cu strigătele lor. În urmă cu câteva zile, în stațiunea Predeal, o ursoaică a fost de asemenea impușcată după ce a atacat și rănit grav un salvamontist. În 2023, au fost peste 450 de sesizări privind prezenţa urşilor în oraş şi în Poiana Braşov, iar în 2024 au fost 330 de astfel de sesizări.
Prezenţa acestor animale în interiorul localităţilor, spun specialiştii, este cauzată de mai mulţi factori, cum ar fi: numărul mare al urşilor dominanţi în mediul sălbatic, dar şi densitatea foarte mare. Spre exemplu, în zona masivelor Postăvarul şi Piatra Mare sunt 1,5 urşi pe km2, respectiv un urs pe km2, mult mai mult decât numărul optim. În ultimul timp, părinţii au devenit și ei reticenţi în a-şi mai lăsa copiii în tabere la munte, din cauza urșilor. În ultimul an, apariţia lor a fost din ce în ce mai frecventă, în mai toate staţiunile montane şi aşezările umane de pe lângă dealuri sau munţi.
Și hotelierii sunt nemulțumiți. Ei cred că este momentul în care toţi cei abilitaţi trebuie să discute serios problema şi să ia măsuri. Potrivit organizaţiei Patronale de Turism Poiana Braşov, hrănirea urşilor în pădure ar putea fi o măsură care să ţină sălbăticiunile departe de zonele locuite.