Poziţii şi consultări privind Ucraina
Republica Moldova va semna Acordul de asociere la Uniunea Europeană pe 27 iunie, demers urgentat din cauza crizei din Ucraina.
Roxana Vasile, 14.05.2014, 16:03
Republica Moldova va semna Acordul de asociere la Uniunea Europeană pe 27 iunie, la Bruxelles. O invitaţie în acest sens le-a fost transmisă autorităţilor de la Chişinău de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care a vizitat fosta republică sovietică majoritar românofonă.
„Republica Moldova este o ţară europeană liberă şi suverană, perfect capabilă să aibă propria alegere. Este un jucător-cheie în această parte a continentului” – a punctat Herman Van Rompuy, a cărui invitaţie echivalează cu importante angajamente de securitate pe care Uniunea Europeană le oferă Moldovei, în contextul crizei din Ucraina vecină.
Oficialul s-a pronunţat pentru acordarea de asistenţă tehnică şi financiară necesară continuării reformelor şi a dat asigurări că forul pe care îl conduce va susţine suveranitatea şi integritatea Republicii, în ciuda presiunilor externe la care este supusă. În aceeaşi notă, tot la Chişinău, adjunctul secretarului general al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, Alexander Vershbow, a promis că, deşi nu se va implica militar în Republica Moldova în cazul escaladării în regiune a crizei din Ucraina, NATO va susţine ţara politic.
„Suntem deranjaţi de presiunile Rusiei asupra Republicii Moldova şi împărtăşim îngrijorările privind persistenţa conflictelor şi evoluţia imprevizibilă a acţiunilor ruseşti” – a precizat Alexander Vershbow, referindu-se implicit la conflictul latent din Transnistria, regiune rusofonă ale cărei veleităţi separatiste s-au accentuat puternic odată cu declanşarea crizei din estul Ucrainei. Între timp, la Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au afişat o poziţie clară şi unitară faţă de situaţia din Ucraina.
România nu recunoaşte nici anexarea peninsulei Crimeea, nici referendumurile din Lugansk şi Doneţk, pentru că sunt împotriva Constituţiei ucrainene – a afirmat preşedintele Băsescu, care a punctat: „Federaţia Rusă are două priorităţi: una este federalizarea Ucrainei, proces care a şi început prin recunoaşterea de către ministrul Lavrov a referendumurilor, iar cea de-a doua este împiedicarea alegerilor prezidenţiale din 25 mai.”
Cât despre premierul Ponta, acesta susţine că este nevoie de o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru a se stabili modul de aplicare a sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană şi SUA unor persoane din Rusia declarate indezirabile. Victor Ponta: „Guvernul României va aplica cu fermitate nivelul de sancţiuni impuse. Am reiterat cererea noastră ca în cadrul unei şedinţe a CSAT să analizăm nivelul de sancţiuni, implementarea acestora şi responsabilităţile fiecărei instituţii în parte. Şi preşedintele a spus că ne va informa când convoacă CSAT.”
Declaraţiile intervin în perspectiva apropiatelor vizite la Bucureşti a secretarului general al NATO, a vicepreşedintelui Statelor Unite şi a secretarului american al apărării, care vor discuta cu autorităţile române situaţia din regiune.