Poziţia României la ONU
România respinge orice formă de presiune externă asupra statelor din Europa de Est şi sprijină ferm integritatea şi suveranitatea Ucrainei, a afirmat, joi, premierul Victor Ponta, în discursul rostit la New York, în plenul Adunării Generale a ONU.
Valentin Țigău, 26.09.2014, 12:21
Agenda celei de-a 69-a sesiuni a Adunării Generale a ONU a fost dominată, joi, de ultimele evoluţii internaţionale. Majoritatea vorbitorilor şi-au axat discursul pe provocările lumii moderne, pronunţându-se pentru unitate în decizie şi acţiune.
Corespondentul Radio România aminteşte, în context, alocuţiunea preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy care a susţinut necesitatea evitării unui nou război mondial, mai ales acum, când s-au implinit 100 de ani de la izbucnirea primei conflagraţii mondiale, cu repercusiuni umane şi materiale considerabile.
În aceeaşi notă s-a incadrat şi intervenţia premierul Victor Ponta, care a anunţat, în plenul Adunării Generale a ONU, că România nu numai că va susţine eforturile internaţionale pentru combaterea terorismului şi agresiunii care creează insecuritate în regiune şi în lume, dar va participa şi logistic, efectiv în funcţie de ce se va decide. Principala temă din discursul premierului a fost criza din Ucraina. El a pledat pentru respectarea integrităţii teritoriale a acesteia, precizând că acţiunile Rusiei în ţara vecină au avut un puternic impact asupra statelor din estul Europei. Victor Ponta: România respinge orice formă de presiune externă asupra tuturor statelor din estul Europei care au aspiraţii de integrare europeană. România sprijină ferm integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi a tuturor ţărilor.
Un alt motiv de îngrijorare – a mai spus premierul – îl reprezintă proliferarea mişcărilor islamice radicale şi apariţia unor grupări ca Statul Islamic, care ameninţă să destabilizeze întreg Orientul Mijlociu şi nu numai. Victor Ponta: Ele se extind, dincolo de Irak şi Siria şi astfel, reprezintă o provocare majoră la adresa ordinii internaţionale. Această chestiune trebuie abordată de toate statele. Trebuie să rămânem uniţi şi să luptăm împotriva terorismului, oriunde apare acesta.
In ciuda resurselor financiare limitate, România face eforturi pentru a contribui la procesul de asistenţă a refugiaţilor din zonele de conflict. De exemplu, Centrul de tranzit in Regim de Urgenţă de la Timişoara, primul de acest fel din lume, se dovedeşte, deja, a fi un mecanism fezabil, care oferă siguranţă persoanelor care au nevoie urgentă de protecţie internaţională, aceasta devenind o expresie practică a conceptului de securitate umană.
Vom continua, menţiona în discursul său la ONU, Victor Ponta să contribuim la eforturile internaţionale cu aceeaşi dedicaţie şi responsabilitate pe care trupele şi experţii noştri civili le-au dovedit în numeroase zone precum Irak, Afganistan, Kosovo şi locuri din Africa.