Politicieni şi acuzaţii de corupţie
Noi scandaluri de corupţie zdruncină clasa politică de la Bucureşti, cu nici două luni înainte de alegeri.
Bogdan Matei, 17.10.2024, 11:59
Revelaţiile de presă şi investigaţiile procurorilor mai perie listele de candidaţi cu care partidele politice româneşti vor să se prezinte la alegerile parlamentare de pe 1 decembrie. Săptămâna trecută, social-democrata Laura Vicol și-a depus demisia din funcția de președinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților. Aceasta survine după o investigație publicată de platforma media Recorder privind afacerea imobiliară Nordis, ce n-ar fi fost altceva decât o gigantică escrocherie. Redacţia acuză „afacerea unui clan politico-imobiliar, cu conexiuni la cel mai înalt nivel”, la care asociat principal este Vladimir Ciorbă, soțul Laurei Vicol. Ulterior, femeia a demisionat şi din PSD, neuitând să invoce „linşajul mediatic” la care ar fi fost supusă.
A venit, apoi, rândul PNL, asociat la guvernare cu social-democraţii. Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de încuviinţare a percheziţiei informatice şi domiciliare în cazul fostului ministru liberal al Sănătăţii, Nelu Tătaru, acuzat de luare de mită. Omul susţine că este nevinovat, că nu a luat niciodată bani de la pacienţi şi că vrea să se facă dreptate. Procurorii ripostează cu ceea ce numesc 57 de acte materiale, ce ar proba încasarea de şpăgi în formă continuată. Presa se amuză că un medic până acum respectat de public şi un fost ministru-vedetă primea de la pacienţi nu doar sume de bani echivalând cu câteva zeci de euro, ci şi găini vii.
Doctorul Tătaru a gestionat portofoliul Sănătăţii în timpul pandemiei de COVID-19. De altfel, parlamentari de la AUR (opoziţia naţionalistă) şi neafiliaţi au cerut în plenul Camerei Deputaţilor extinderea cercetărilor DNA la perioada în care Tătaru, ca ministru, a gestionat contractele de achiziţie din timpul pandemiei. În plan politic, PNL a decis să-i retragă medicului toate funcţiile şi să-l excludă de pe listele pentru alegerile parlamentare.
Tot săptămâna trecută, senatorul Eugen Pîrvulescu a fost pus sub urmărire penală şi e cercetat sub control judiciar, pentru cumpărare de influenţă, caz în care ar fi implicat şi fostul director general al Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), Marian-Cătălin Burcescu. Spre deosebire de Tătaru, Pîrvulescu nu-i un cartof fierbinte pentru liberali. Ales acum patru ani pe lista PNL şi rămas aproape anonim în spaţiul public până la declanşarea scandalului de corupţie, omul plecase, deja, din partid şi intrase în echipa de campanie a aspirantului la preşedinţie Mircea Geoană – livrat publicului drept candidat independent, după ce a fost cel mai longeviv lider PSD.