Politici proactive în domeniul mediului
Programul Rabla pentru electrocasnice şi instalarea panourilor fotovoltaice în gospodăriile fără energie electrică sunt două dintre proiectele anunţate de ministrul român al Mediului, Graţiela Gavrilescu.
Leyla Cheamil, 09.08.2018, 12:27
An de an, calitatea vieţii pe Terra este tot mai mult afectată de poluarea care face aerul din ce în ce mai puţin respirabil. Noxe provenite din industrie, din trafic, defrişări necontrolate, accidente ecologice, deşeuri plastice sau radioactive sunt răni deschise ale planetei care duc la dezechilibre cu consecinţe dramatice pentru omenire – spun specialiştii. Iar menţinerea unui mediu echilibrat ecologic este esenţial pentru sănătatea vieţii. Iată de ce, în ultima perioadă, politicile în domeniul mediului capătă tot mai multă importanţă.
Miercuri, ministrul român al Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat, la Alba Iulia , că zece întâlniri regionale cu cetăţenii pe tema gestionării deşeurilor vor avea loc în perioada următoare. Reprezentanţii ministerului vor oferi sprijin şi operatorilor pentru rezolvarea acestei probleme cu care se confruntă România.
Graţiela Gavrilescu: „Vom încerca să batem din poartă în poartă şi să învăţăm, să educăm, să informăm cetăţeanul despre avantajul acestei colectări selective şi, începând de acum, din acest an, vom da valoare deşeului.”
Tot la Alba Iulia, ministrul Mediului a afirmat că 9000 de gospodării care nu sunt alimentate cu energie electrică vor putea fi echipate cu celule fotovoltaice prin intermediul proiectului intitulat „Centenarul luminii„. De menţionat că panourile fotovoltaice convertesc energia solară în cea electrică, într-un mod economic şi ecologic. Autorităţile îşi doresc ca în România să nu mai existe niciun fel de gospodărie care să nu dispună de curent electric, a mai spus Gratiela Gavrilescu, care a menţionat că se doreşte montarea primelor celule fotovoltaice anul acesta. Un alt proiect al ministerului este lansarea programului „Rabla” pentru electrocasnice, pentru cei care doresc să-şi înnoiască aceste aparate.
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu: „Pentru că avem foarte mare grijă şi trebuie să ne debarasăm de lucrurile care nu mai sunt funcţionale în propriile noastre case, care au o vechime foarte mare, care sunt energofage, care oricum poluează, vom lansa, până la 1 octombrie, Ghidul de finanţare, programul Rabla pe electrocasnice. Avem deja 30 de milioane de lei (circa 6,4 milioane de euro) prinşi în bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu pentru lansarea acestui program.”
De asemenea, în curând, la şedinţa de Guvern va fi supusă aprobării cererea de suplimentare pentru introducerea a încă 30.000 de tichete în plus pentru programul „Rabla” de stimulare a înnoirii parcului naţional auto. 21.000 de maşini au fost achiziţionate, până acum, prin intermediul programului. Ministrul Mediului a mai precizat că există ghidul de finanţare publicat în Monitorul Oficial pentru diminuarea emisiilor gazelor cu efect de seră, concretizată prinachiziţionarea de autobuze electrice, tramvaie electrice, troleibuze, autovehicule sau autobuze cu gaz natural comprimat.