Politici europene la nivel înalt
Importanţa creării unei uniunii energetice, prelungirea sancţiunilor împotriva Rusiei în contextul implicării în criza din Ucraina.
România Internațional, 20.03.2015, 13:52
Liderii celor 28 state UE, printre care şi cel român, Klaus Iohannis, au discutat la Consiliul European de primăvară de la Bruxelles despre importanţa creării uniunii energetice europene, care să limiteze importurile de energie şi dependenţa UE de resursele ruseşti. Acesta este considerat un proiect prioritar de către UE, în contextul tensionării relaţiilor cu Rusia şi al aprovizionării cu gaz dinspre această ţară.
Potrivit corespondentului RRA la Bruxelles, statele membre sunt obligate să fie transparante în încheierea acordurilor de cumpărare de gaz de la furnizorii externi.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a explicat, in cadrul Consiliului, că, depinzând doar de anumiţi furnizori, unii dintre ei dominanţi şi nesiguri, cum ar fi Rusia, statele europene sunt predispuse unor ameninţări de blocare a rutelor de aprovizionare cu energie. El a subliniat că, pe termen scurt, UE trebuie să îşi diversifice cât mai mult furnizorii de petrol şi gaz, în special în sud-estul Europei, iar pe termen lung să reducă importurile de energie.
Schulz a declarat că Uniunea Energetică este de importanţă maximă atât pentru siguranţa energetică a UE pe termen lung, cât şi pentru susţinerea Ucrainei. Potrivit acestuia, Comisia Europeană estimează că un trilion de euro vor trebui investiţi în sectorul energetic al UE până în 2020, iar aceşti bani trebuie cheltuiţi într-un mod inteligent, astfel încât să se poată atinge obiectivele stabilite, în primul rând crearea de locuri de muncă şi creştere economică.
România susţine crearea unei uniuni a energiei, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, pentru că aceasta va aduce avantaje importante pentru statele Uniunii. Priorităţile care trebuie avute în vedere sunt crearea unei reale pieţe interne în domeniul energiei, valorificarea mai eficientă a resurselor energetice indigene, diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare cu energie, dezvoltarea infrastructurii care să permită o mai bună conectare între statele UE, a mai spus Iohannis.
Tot joi, liderii UE au convenit prelungirea până la sfârşitul anului a sancţiunilor economice împotriva Rusiei pentru implicarea în criza din Ucraina. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a precizat că decizia este clar legată de aplicarea totală a prevederilor Acordului de la Minsk şi a atras atenţia că UE este pregătită să ia măsuri suplimentare faţă de Moscova, dacă este nevoie. El a mai anunţat că liderii europeni au decis să contracareze propaganda şi manipularea venită prin mass-media rusă, iar un plan de măsuri în acest sens ar urma să fie prezentat la viitorul summit al Uniunii din luna iunie.