Politici europene
Parlamentul European a adoptat bugetul UE pentru perioada 2014-2020, dar şi reforma Politicii Agricole Comune (PAC).
Leyla Cheamil, 21.11.2013, 12:19
După mai multe amânări, în vara trecută, generate de neîndeplinirea unor condiţii propuse de eurodeputaţi, Parlamentul European a adoptat, miercuri, bugetul UE pentru perioada 2014-2020. Mai mic în comparaţie cu precedentul cadru multianual, bugetul total al Uniunii va avea un plafon maxim de 960 de miliarde de euro în angajamente şi 908 miliarde de euro în plăţi. Aceasta înseamnă, pentru fiecare categorie, o scădere de aproximativ 3,5 procente faţă de precedenta perioadă de 7 ani. Noul cadru bugetar pune accentul asupra necesităţii de a investi înţelept, afirmă oficialii europeni.
Ca şi în anii precedenţi, susţinerea pentru agricultură şi politica de coeziune pentru regiunile defavorizate rămâne importantă, cu peste două treimi din buget. Insă domeniile inovaţiei, cercetării şi infrastructurii vor beneficia de mai putini bani în următorii şapte ani.
Eurodeputatul român Victor Boştinaru a afirmat că Fondul de coeziune, pentru care a fost raportor, a fost transformat substanţial. Fondul va pune la dispoziţia statelor membre cu un venit naţional brut sub 90% din media UE 66 miliarde de eur. 7,25 miliarde de euro sunt alocate României, începând cu 2014. Domeniul de aplicare al Fondului de coeziune a fost extins, astfel încât să includă acordarea de sprijin pentru eficienta energetică şi pentru utilizarea energiei din surse regenerabile în sectorul locuinţelor, aşa cum este prevăzut deja în cazul infrastructurilor şi întreprinderilor publice. Printre priorităţile de investiţii se numara sprijinul pentru termoficarea urbană cu randament ridicat şi cogenerarea de energie termică şi electrică.
Ziua de miercuri a fost una plina pentru Parlamentul European, care a mai adoptat reforma Politicii Agricole Comune. Strategia se va axa, până în anul 2020, pe protecţia mediului, o distribuţie mai echitabilă a fondurilor europene, bani mai mulţi pentru micii fermieri. De îndată ce noile reglementări vor intra în vigoare, doar cei care dovedesc că activitatea agricolă pe care o desfăşoară contribuie substanţial la veniturile generale vor putea accesa fonduri agricole. Fermierii care au vârste de până la 41 de ani şi îşi încep activitatea în agricultură cu 25 până la 90 de hectare, vor primi cu 25% mai mult plăţi directe. În schimb, fermele mari, către care sunt direcţionate sume de peste 150.000 de euro, vor avea o reducere de 5% pentru sumele care depăşesc acest prag.
Pe de altă parte, prin măsurile pentru protecţia mediului, a subliniat comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş, Politica Agricolă Comună va proteja biodiversitatea, calitatea apei şi a solului. Acest lucru va contribui la o dezvoltare pe termen lung a agriculturii, pentru conservarea securităţii alimentare.