Politici bancare
Aşteptările analiştilor în privinţa politicilor monetare ale BNR au fost, încă o dată, confirmate. Banca Centrală a României a redus, din 5 august, dobânda de politică monetară la 3,25% pe an, de la 3,5%.
România Internațional, 05.08.2014, 11:54
Banca Naţională a României a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 de puncte procentuale, la 3,25% pe an, începând din 5 august. Este pentru a doua oară în acest an cand BNR reduce dobanda de referinta, după ce, în februarie, aceasta a scăzut de la 3,75, la 3,5 %. Ca urmare, BNR recomandă băncilor comerciale să nu reducă dobânzile la depozite şi, pe de altă parte, să reia creditarea, însă pe fundamente solide.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: Mesajul nostru este următorul: băncile trebuie să vadă că au trecut printr-un proces relativ dureros, cu o dependenţă mare, linii de finanţare în plan extern, inclusiv de la băncile mamă. Solicităm băncilor să aibă viziune de data asta, să se apropie de client, să-şi întărească baza de creditare şi să lucreze împreună cu clienţii la găsirea de proiecte viabile. Chestia asta că nu sunt proiecte în România pare mai degrabă o scuză. Este şi datoria lor, cum se spune, să creeze business adevărat, dacă lucrează cu clienţii”.
De asemenea, conducerea băncii centrale a decis menţinerea ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în moneda naţională şi valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 12, respectiv 16 procente.
Pe de altă parte, BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie de la 3,3% la 2,2% pentru finalul lui 2014 şi de 3% pentru finalul lui 2015.
În acest context, Mugur Isărescu a admis ca banca centrala ar putea decide o nouă reducere a dobânzii cheie, în măsura în care traiectoria de scădere a inflaţiei este una de durată. El a mai spus ca BNR va ţine cont, în deciziile viitoare, de faptul că dobânzile la depozite au ajuns real negative în multe ţări, iar băncile locale se grăbesc să reducă dobânzile la economii, nu la credite, atunci când Banca Centrală operează reduceri ale dobânzii de politică monetară.
La rândul său, economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES, că România îndeplineşte pentru prima dată toate cele cinci criterii nominale necesare pentru adoptarea monedei euro, inclusiv inflaţia, şi stă foarte bine şi la criteriile de convergenţă reală către zona euro. El a atras, însă, atentia că pe termen lung există riscuri care pot deteriora această situaţie.
Oficialul BNR susţine că toţi factorii care contribuie la formarea produsului intern brut potenţial sunt în degradare, respectiv capitalul, forţa de muncă şi productivitatea. În opinia sa, pentru redresarea capitalurilor este nevoie de accelerarea absorbţiei fondurilor europene şi de măsuri de stimulare a investiţiilor străine directe. Lazea a subliniat că ameliorarea forţei de muncă necesită politici pronataliste şi de imigrare eficiente, iar productivitatea nu poate creşte fără o reformă de substanţă în educaţie.