Politică antiromânească a noului preşedinte de la Chişinău
Proaspăt instalat, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a luat primele măsuri.
Florentin Căpitănescu, 27.12.2016, 12:32
Noul preşedinte al Republicii Moldova, socialistul filorus Igor Dodon, instalat vinerea trecută, lasă impresia că nu pierde timpul în aplicarea controversatului program anunţat în campania electorală. Primele două decizii au fost înlocuirea limbii române cu aşa-numita limbă moldovenească pe pagina de internet a Preşedintiei si înlăturarea steagului UE de la reşedinţa sa oficială. Deşi e mai veche, polemica legată aşa-zisul idiom moldovenesc – inexistent pentru experţii lingvişti – a fost tranşată încă din 2013.
Atunci, Curtea Constituţională de la Chişinău a decis că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova faţă de Rusia, adoptată în 1991 şi în care referirile la limba română sunt explicite, prevalează textului Legii Fundamentale, în care apare sintagma limba moldovenească”. Şi înlăturarea steagului UE a fost un gest anunţat. În ultimele luni, pe de-o parte, Dodon s-a exprimat explicit pentru renegocierea relaţiilor Chişinăului cu Bruxellesul, care să permită, în principal, înlocuirea regimului de comerţ liber, prevăzut de acordul de asociere, cu unul de comerţ asimetric, ce ar permite Republicii Moldova să exporte mărfuri pe piaţa comunitară fără a plăti taxe vamale.
Pe de alta, Dodon continuă să pledeze energic pentru integrarea în Uniunea Economică Eurasiatică, Rusia-Belarus-Kazahstan, şi, în genere, pentru apropierea de Moscova. Pentru analiştii de la Chişinău, măsurile care marchează debutul mandatului lui Dodon demonstrează că promovarea românofobiei şi a sentimentelor anti-UE nu o fost un simplu exerciţiu de retorică în campania electorală.
Este şi părerea comentatorului politic Vlad Ţurcanu, consilier al predecesorului lui Dodon, Nicolae Timofti: (TRACK) “El pare să încerce răbdarea unei părţi importante din societatea noastră, care are asemenea valori ca integrare europeană. Vorbim despre oameni cărora le este apropiată simţirea românească. Pe aceştia, Igor Dodon îi dispreţuieşte; parcă nici nu ar fi concetăţenii săi. El subliniază prin asemenea acţiuni caracterul său revanşard, pare să ne spună că a venit să ne arate el nouă ce ar trebui să gândim, ce ar trebui să facem”.
Pe de altă parte, România va suplimenta cu peste o sută numărul de burse de studii pentru tinerii din Rep.Moldova, până în 2019, în baza unui protocol semnat de ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, şi de ministrul moldovean al Educaţiei, Corina Fusu. Săptămâna trecută, Dodon a criticat în termeni duri faptul că România vecină oferă, anual, numeroase burse de studii tinerilor din Rep.Moldova, în ceea ce el a numit o politică de românizare.