Pod aerian pentru românii aflaţi în Israel
Aproape 1.000 de români s-au repatriat după atacurile teroriste asupra Israelului.
Ştefan Stoica, 10.10.2023, 12:45
Imediat după atacul grupării teroriste Hamas asupra Israelului, autorităţile române s-au mobilizat în sprijinul cetăţenilor români aflaţi în această ţară şi care doreau repatrierea. 900 de cetăţeni români au fost repatriaţi până luni seara, din Israel, prin intermediul curselor aeriene operate de compania naţională TAROM, dar şi de o companie privată.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat că echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv şi a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, în Cisiordania, precum şi echipa din cadrul unităţii de reacţie rapidă a celulei de criză rămân în continuare pe Aeroportul Ben Gurion pentru a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi acolo.
Într-un interviu acordat postului public, ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a declarat că sunt programate şi alte curse aeriene pentru a-i aduce în ţară şi pe ceilalţi români care se mai află în Israel. Numărul lor era estimat la 800, dar situaţia se poate schimba, pentru că tot mai mulţi compatrioţi îşi anunţă prezenţa în zona de conflict şi cer ajutor Ministerului de Externe, prin intermediul Ambasadei României la Tel Aviv şi al Consulatului General de la Haifa.
Şefa diplomaţiei, cu detalii despre situaţia din zonă şi despre poziţia adoptată de România: „Situaţia din Israel la acest moment este una foarte serioasă. Aţi văzut că, începând cu data de 7 octombrie, Israelul a declarat starea de război. Autorităţile române au condamnat cu fermitate atacurile asupra Statului Israel, inclusiv asupra populaţiei civile. Vorbim de luare de ostatici. Imaginile sunt de-a dreptul sfâşietoare. România a exprimat solidaritate cu Statul Israel. Am reiterat susţinerea pentru dreptul suveran al Israelului la autoapărare.
Vrem să transmitem şi cu această ocazie condoleanţe pentru familiile victimelor acestor atacuri, să transmitem urări de însănătoşire persoanelor rănite. România a solicitat eliberarea rapidă a tuturor ostaticilor şi am condamnat terorismul în toate formele sale de manifestare. De altfel, întreaga comunitate internaţională a reacţionat foarte rapid şi au fost foarte multe mesaje de solidaritate cu Statul Israel”.
Luminiţa Odobescu a precizat că au fost contactate Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism şi Patriarhia Română pentru a putea fi identificaţi cetăţenii români care se aflau ca turişti sau ca pelerini în Israel. Românilor care se află încă în Israel sau în zonă, Luminiţa Odobescu le recomandă, pe de o parte, să contacteze, dacă nu au făcut-o până acum, ambasada, Oficiul de Reprezentare sau, direct, Ministerul de Externe, iar pe de altă parte, să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale şi să se adăpostească, pentru că situaţia de securitate este una serioasă, şi, atunci când situaţia o va impune, să părăsească această ţară.
În sfârşit, celor care aveau programate călătorii către Israel, ministerul de Externe le recomandă să reprogrameze.