Ploi şi inundaţii în România
Ploile şi inundaţiile nu i-au ocolit pe români nici weekend-ul acesta.
Roxana Vasile, 05.05.2014, 13:29
E o pură coincidenţă ce nu putea fi, totuşi, trecută cu vederea. Al doilea weekend consecutiv prelungit le-a dat de furcă unora dintre români, care, în loc să se bucure de mini-vacanţa de 1 mai, au fost, în schimb, nevoiţi să se lupte cu efectele inundaţiilor provocate de ploi torenţiale. Practic, scenariul de acum două săptămâni, din preajma Paştelui, s-a repetat parcă tras la indigo în jumătate din ţară, în special în regiunile de sud-vest.
Sâmbătă noaptea şi duminică a plouat atât de mult încât multe râuri şi pârâuri au ieşit din matcă. În judeţele Mehedinţi, Dolj, Gorj şi Caraş-Severin, cel mai greu încercate, peste o sută de locuinţe au fost inundate, oamenii trezindu-se cu apa peste ei în gospodării şi case. Unele localităţi au rămas fără curent electric şi sute de hectare de teren agricol au fost acoperite de ape.
Drumuri judeţene au fost, şi ele, acoperite de puhoaie, iar traficul pe calea ferată a fost, pe alocuri, îngreunat, trenurile nemaiputând înainta ore bune din cauza apei care a ajuns pe calea ferată. În localităţile afectate au acţionat grupe de pompieri, poliţişti şi jandarmi. Prioritară a fost salvarea de vieţi omeneşti, chiar dacă aceasta a implicat decizii de evacuare a oamenilor din zonele unde viaţa le putea fi pusă în pericol.
Nici capitala nu a fost ocolită, duminică, de ploaie şi vijelie! Au fost doar două ore de averse, intensificări ale vântului şi descărcări electrice – suficient, însă, pentru ca, în unele zone din Bucureşti, nivelul apei să depăşească un metru. A căzut şi grindină, potrivit instantaneelor postate de internauţi pe reţelele de socializare, stratul gros, de 3 centimetri, din plin centrul oraşului, fiind similar celui de zăpadă.
Câteva bulevarde au fost inundate, mai multe autovehicule au fost blocate în trafic şi zeci de tramvaie au fost oprite pe linii. Copaci au căzut pe carosabil, avariind maşini. A fost nevoie de intervenţia autorităţilor, care au restricţionat traficul şi au folosit motopompe şi autospeciale de pompieri, pentru ca circulaţia să revină la normal. Pentru a putea fi evacuată apa adunată pe străzi, s-a decis inclusiv reducerea nivelului pe râul Dâmboviţa, care traversează capitala.
Ploile şi vremea rece vor persista până la jumătatea săptămânii, abia de miercuri românii putând să spere la temperaturi mai ridicate şi la soare. Pentru moment, a rămas, însă, pericolul unor alunecări de teren şi al revărsării de râuri.