Planul pentru protecţia copilului şi creşterea natalităţii
Autoritățile române promit, în continuare, măsuri pentru protecția copiilor și creșterea natalității.
Daniela Budu, 23.10.2024, 11:30
În urmă cu un an, Guvernul de la București adopta Strategia Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, iar acum Parlamentul a adoptat Legea conform căreia anul 2025 să fie Anul Copilului în România. Autorităţile anunță că pregătesc o serie de măsuri pentru a veni în sprijinul copiilor şi pentru a promova drepturile acestora, în special ale celor din medii defavorizate.
Legea adoptată de Legislativ la începutul acestei luni prevede mai multe direcții de acțiune, printre care organizarea de manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaționale, culturale și civice a copiilor, precum și alocarea de fonduri specifice pentru susținerea acestor inițiative și prioritizarea investițiilor în infrastructura destinată copiilor.
Deși există legislație națională specifică, o strategie clară și un plan de acțiune denumit Garanția Europeană pentru Copii la nivelul tuturor statelor membre UE, prin adoptarea acestei legi, spun responsabilii, România face un pas în plus.
De aceeași părere este și reprezentantul special al ONU pentru combaterea violenţei împotriva copiilor, dr. Najat Maalla M’jid, care, aflată recent într-o vizită în România, a apreciat progresul semnificativ realizat în domeniul protecţiei şi drepturilor copilului, precum şi în privinţa combaterii violenţei asupra minorilor în ultimii doi ani. În plus, consideră că această iniţiativă este un exemplu de bună practică şi sugerează că un astfel de an dedicat copiilor în mai multe ţări ar putea stimula investiţiile globale în protecţia copilului.
“România are realizări-cheie în protecţia şi bunăstarea copilului, cu multiple strategii, planuri şi reforme legislative în acest domeniu. Cred că România este într-o poziţie excelentă nu doar pentru a continua să conducă aceste eforturi pe plan intern, dar şi pentru a deveni un exemplu la nivel internaţional în protecţia copilului” – declara oficialul la București.
Totuşi, reprezentantul ONU a subliniat că țara se confruntă, încă, cu numeroase provocări în acest domeniu.
Pe de altă parte, la o masa rotunda care a avut loc, marți, la București, a fost abordată și problema creșterii natalității în România. În context, spun reprezentanții Guvernului, infertilitatea trebuie inclusă pe agenda publică şi este nevoie de o strategie naţională care să ajute femeile şi toate cuplurile care doresc să devină părinţi, să îi susţină prin măsuri fiscale şi economice, precum şi prin acces adecvat la toate serviciile de sănătate.
Potrivit statisticilor oficiale, infertilitatea afectează, la nivel global, o şesime din populaţia adultă. În Europa, de exemplu, se estimează că aproximativ 25 de milioane de cupluri se confruntă cu probleme de infertilitate. Ratele scăzute de natalitate şi infertilitatea crescută au efecte care, spun autoritățile, dacă nu sunt luate măsuri acum, pot să ducă la fenomene ireversibile. De aceea, promit reprezentanții Executivului, natalitatea reprezintă și va fi în continuare o prioritate.
În context, ministrul Familiei şi Tineretului, Natalia Intotero, a informat că programul de fertilizare in vitro este funcţional şi va fi prelungit, pentru că răspunde scăderii alarmante a natalităţii şi problemelor financiare cu care se confruntă familiile din România.