Planul guvernamental de relansare economică
Guvernul României a prezentat un ambițios plan pe 10 ani de relansare economică după pandemie, cu un buget de 100 de miliarde de euro.
Eugen Coroianu, 02.07.2020, 11:59
La București, guvernul şi șeful statului au lansat miercuri după amiază un ambițios plan de relansare economică. Denumit „Reclădim România”, acesta se întinde pe o perioada de 10 ani și are prevăzut un buget de 100 de miliarde de euro. Obiectivul declarat este creşterea nivelului de viaţă pentru fiecare cetățean, prin investiţii masive și schimbarea modelului de dezvoltare a țării. Planul vizează infrastructura de transport şi energetică, cea de sănătate, educaţia, investiţii pentru dezvoltare locală, infrastructură agricolă şi de irigaţii, investiţii de mediu şi infrastructura sportivă.
Obiectivul promovat de executiv este realizarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât produsul intern brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă în România la 87% din media Uniunii Europene, la orizontul anului 2025. Diferența majoră ar fi, potrivit inițiatorilor, creșterea economică bazată pe realizarea de investiţii masive, care să înlocuiască modelul de acum bazat mai ales pe consum.
Premierul liberal Ludovic Orban: „Vrem să investim în modernizarea infrastructurii de transport, pentru a creşte competitivitatea companiilor, pentru a creşte atractivitatea României pentru investiţii, care generează locuri de muncă, care generează dezvoltare, care generează, la urma urmei, şi venituri la bugetul de stat. România este o ţară bogată, cu resurse, dar valorificarea acestor resurse trebuie să se facă în mod inteligent, prin alocarea finanţărilor spre acele lucruri care într-adevăr pot să pună în valoare toate resursele de care dispune România”.
Conform planului, investiţiile în infrastructură înseamnă peste 60% din cei 100 de miliarde de euro. Guvernul a prezentat proiecte care conţin cifre foarte mari de kilometri de infrastructură de transport, printre altele, 3000 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres şi tot atâția de cale ferată, până în 2030. Documentul include şi măsuri rapide pentru marile companii, dar şi pentru firmele mici, cu granturi de 3 miliarde de euro pentru susţinerea acestora.
Guvernul va da în continuare bani de la bugetul de stat şi pentru plata şomajului tehnic, muncă part-time şi telemuncă. Investițiile în spitale și şcoli sunt şi ele ambiţioase: ridicarea a trei spitale regionale de urgenţă și mii de şcoli şi grădiniţe construite sau modernizate.
Președintele Klaus Iohannis: „Românii merită o reţea de autostrăzi la nivel european, un sistem energetic puternic în plan naţional şi regional, industrii şi servicii competitive. Putem avea toate acestea numai prin accelerarea proiectelor majore de investiţii într-o manieră eficientă, profesionistă şi transparentă. Însă, orice plan de investiţii ambiţios necesită finanţare pe măsură. Din acest motiv, fondurile europene trebuie să devină pilon esenţial al dezvoltării noastre.”
Opoziția social – democrată consideră, însă, că planul prezentat ieri este un program exclusiv electoral, neadaptat cerinţelor actuale și care se bazează pe fonduri europene, fără să vină cu nimic concret privind modul în care acestea vor fi atrase.