Plagiatul revine în atenţie
Senatorii de la Bucureşti au decis că titlul de doctor poate fi retras de acum înainte doar de universitatea care l-a acordat.
Bogdan Matei, 11.10.2016, 12:01
În mod normal, prerogativă exclusivă a unor elite academice, originalitatea, autenticitatea şi valoarea tezelor de doctorat a devenit, în România, temă de dezbatare pentru presă, opinia publică şi clasa politică. Luni, Senatul a decis, în calitate de cameră decizională, că titlul de doctor poate fi retras doar de universitatea care l-a acordat, iar Consiliul de Atestare a Diplomelor, instituţie înfiinţată special pentru verificarea plagiatelor, va avea doar rolul de instanţă de recurs.
În numele Executivului tehnocrat, secretarul de stat în ministerul Educaţiei Laurenţiu Vlad menţionase în plenul Senatului că, deşi, la nivel declarativ, noua formă a legii are ca scop descentralizarea deciziei cu privire la emiterea şi retragerea titlului de doctor, în realitate riscă să submineze calitatea învăţământului superior.
Laurenţiu Vlad: Avem peste 50 de instituţii organizatoare de studii universitare de doctorat în România în acest moment. Unele dintre acestea sunt capabile să-şi asume responsablitatea deplină în asigurarea doctoratelor, altele nu.”
În replică, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, senatoarea social-democrată Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, a susţinut că proiectul de lege creşte responsabilitatea universităţilor şi că nu există nicăieri în lume o instituţie deasupra universităţii care acordă diploma de doctor. Mai mult, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare va exista în continuare.
Ecaterina Andronescu: CNAT rămâne instanţa de recurs pentru toate tezele care au fost elaborate şi pentru care s-a obţinut titlul de doctor prin ordin de ministru; nu se poate retrage titlul de doctor decât tot prin ordin de ministru, deci Consiliul Naţional de Atestare rămâne forul decizional pentru cazurile de derapaj.”
Acum, preşedintele Klaus Iohannis este obligat să promulge modificarea Legii învăţămîntului în forma adoptată de senatori, deşi, iniţial, o întorsese la legiuitori, avertizându-i că există un climat de neîncredere în procesul de analiză a sesizărilor de plagiat. Imediat după vot, el a calificat drept cel puţin suspectă graba cu care s-a acţionat pentru modificarea Legii educaţiei, fără o discuţie pe fond, într-un moment în care toată lumea aşteaptă integritate şi performanţă.
Consternarea preşedintelui e împărtăşită de editorialiştii din presă, mai ales că votul din Senat survine la trei zile după anunţul că fostul ministru de Interne Petre Tobă şi primarul oraşului, satelit al Bucureştiului, Voluntari, Florentin Pandele, au plagiat masiv în tezele lor de doctorat. Aceasta este concluzia formulată de comisia de experţi care a examinat cele două teze şi confirmată, vineri, de ministerului Educaţiei. Dr. Tobă şi Dr. Pandele devin, astfel, subiect al dezbaterilor deja aprinse de la Bucureşti privind tezele de doctorat, presupus plagiate, ale unor personaje publice precum fostul premier Victor Ponta, fostul vicepremier Gabriel Oprea ori însăşi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.