Piaţa energiei
Autorităţile române continuă demersurile în perspectiva liberalizării totale a preţului gazelor naturale.
Roxana Vasile, 06.03.2015, 12:57
În mai 2012, România agrea cu instituţiile financiare internaţionale – Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială – un calendar de liberalizare a preţului gazelor naturale din producţie internă atât pentru firme, cât şi pentru consumatorii particulari. Conform înţelegerii, până la finele lui decembrie 2014 trebuiau eliminate preţurile reglementate pentru clienţii noncasnici, lucru pus, de altfel, în practică.
Făcând un bilanţ la două luni după aplicarea măsurii, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, a informat că, după renegocierea a 40% din contractele care au fost reglementate şi care au trecut în zona liberă, preţul final al gazelor pentru consumatorii non-casnici a scăzut cu 5%. Cei doi mari furnizori importanţi care gestionează 90% din piaţa de furnizare a gazelor susţin că scăderile au fost chiar de până la 10%. Ieftinirea s-ar datora scăderii, de către furnizori, a adaosurilor.
Cât despre populaţie, aceasta poate sta liniştită: gazele nu se pot scumpi mai devreme de 1 iulie. După această dată, preţul final pentru particulari s-ar putea, însă, majora cu procente cuprinse, anul acesta, între 5 şi 9%, în funcţie de creşterile de tarife cerute de distribuitori şi care vor fi aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Nicolae Havrileţ a prezentat primele estimări şi a precizat că discuţiile în legătură cu creşterile pe următorii trei ani vor începe luna viitoare:
ANRE a făcut o simulare, în cazul în care aplicăm cifrele din calendar şi finalizăm proiectul de liberalizare în 2018, să avem trei ani de creştere a preţului la gazele naturale. Ceea ce am pus noi ar fi însemnat o creştere de 7% în acest an şi câte 5% în următoriii doi ani, până la liberalizarea finală. Dar este o estimare, urmare a unei simulări.”
Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, a fost creat cadrul legal care permite tuturor consumatorilor să-şi poată alege furnizorul de energie electrică sau de gaze pe care îl doresc. Totodată, în contextul unei pieţe de energie competitive, pentru a-i ajuta să se informeze cu privire la schimbarea furnizorului de energie electrică şi gaze naturale, consumatorii au la dispoziţie un număr de telefon gratuit.
Potrivit datelor ANRE, consumul de gaze naturale pe piaţa reglementată a scăzut, în 2014, cu 10,10%, iar pe piaţa concurenţială s-a înregistrat o creştere de 1,10%. În privinţa surselor de provenienţă, peste 107 milioane MWh au fost gaze din producţia internă, în creştere cu aproape 6%, şi numai puţin peste 9 milioane MWh au fost din surse externe, în scădere cu circa 52%.