Piaţa auto din România, în atenţie
Programele Rabla Plus şi Rabla Clasic destinate înnoirii parcului auto românesc se reiau pe 24 martie, cu un buget de 1,5 miliarde de lei. Totodată, se va lansa un nou program - Rabla Local.
Roxana Vasile, 22.03.2023, 11:33
Piaţa auto din România a avut cea mai mare creştere din Europa în luna februarie a acestui an, comparativ cu anul trecut. Înmatriculările de autoturisme la nivel național s-au majorat cu 44,5%, ajungând la peste 12 mii de unităţi, în timp ce în toată Uniunea Europeană, în februarie 2023, au fost înscrise peste 800 de mii de maşini – arată datele publicate, marți, de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile, care îi reprezintă pe cei 16 mari constructori auto din Europa. În rândul acestora, o creştere semnificativă a înmatriculărilor a fost înregistrată de grupul francez Renault, performanţă care se datorează în special mărcii românești Dacia, a cărei cotă de piață pe continent a ajuns la 5%, faţă de 3,6% în luna februarie a anului trecut. Preluată de Renault în anul 1999 şi relansată în 2004 cu modelul Logan, compania Dacia a devenit, în timp, un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.
În România, un sprijin important pentru impulsionarea vânzărilor vine din partea Guvernului, care, de ani buni, alocă fonduri pentru programul Rabla, extrem de popular printre posesorii de automobile. Anul acesta, Ministerul Mediului dă 1,5 miliarde de lei (echivalentul a circa 300 de milioane de euro) pentru diferitele forme ale acestui program, obiectivul fiind eliminarea din circulaţie a cel puţin 100 de mii de maşini mai vechi de 15 ani. Ministrul de resort, Tánczos Barna, a anunţat că, vineri, vor fi lansate programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, ambele cu bugete majorate. Pe lângă mărirea de la 6 la 7.000 lei (circa 1.400 mii de euro) a valorii unui tichet acordat pentru o maşină casată şi de la 9 la 10.000 de lei (aproximativ 2 mii de euro) pentru două autovehicule casate, cumpărătorii pot primi mai multe eco-bonusuri, astfel că reducerea maximă poate ajunge la 16.000 lei (peste 3 mii de euro).
Pentru programul Rabla Plus, de cumpărare a unei mașini 100% electrice sau Plug-in Hybrid, eco-bonusurile acordate de Stat sunt şi mai mari, de până la 57.000 lei (peste 10 mii de euro). Pe lângă cele două programe amintite, peste o lună, va începe și un al treilea – Rabla Local – derulat în parteneriat cu autorităţile locale. Ministrul Tánczos Barna: Pe 21 aprilie porneşte programul Rabla Local. Înainte de această dată, se va derula sesiunea de înscriere a autorităţilor publice locale în program. Fac un apel către toate UAT-urile, către toate primăriile care vor să se înscrie în program să se grăbească cu adoptarea hotărârilor de consiliu local de înscriere în program, imediat după publicarea ghidului în Monitorul Oficial, astfel încât înscrierea să se facă în timp util şi pe 21 aprilie să putem lansa programul.
Bugetul alocat programului Rabla Local este de 240 de milioane de lei (aproape 50 de milioane de euro), la care se adaugă 20% din partea primăriilor