„Pianul călător” 2015
Inspirat de povestea captivantă a marelui pianist Franz Liszt, turneul Pianul Călător continuă în mai multe oraşe din România până pe 20 mai.
Mihai Pelin, 10.04.2015, 12:48
Cea de-a cincea ediţie a turneului „Pianul Călător” a început luna trecută la Galaţi. În cadrul său, cunoscutul artist Horia Mihail susţine recitaluri sau concerte cu orchestra, până în luna mai, în 20 de oraşe din România şi va ajunge chiar şi la Chişinău, în Republica Moldova vecină. Traseul acoperă toate zonele istorice ale României, iar la Tulcea şi la Roman, în est, pianistul se va reîntâlni şi cu celelalte „piane călătoare”, rămase acolo în 2013 şi 2014. Inspirat de povestea captivantă a marelui pianist Franz Liszt, „Pianul Călător” este un proiect al Centrului Cultural Media al Radio România şi al Asociaţiei Culturale „Accendo” şi este susţinut de Radio România.
Captivantul turneu naţional a încântat mii de melomani şi are ca scop, pe lângă familiarizarea publicului cu muzica clasică, şi obiectivul de a dărui unui oraş un pian de concert, care va rămâne acolo timp de patru ani, pentru a încuraja astfel evenimente muzicale de marcă. La această ediţie pianul călător pus la dispoziţie de Radio România va rămâne la Deva. Pornit în a cincea călătorie pe drumul pianistului de cursă lungă, Horia Mihail încearcă să demonstreze că romantismul poate avea nuanţe diferite şi poate însemna pentru fiecare cu totul altceva.
Cei patru mari creatori ai repertoriului pianistic pe care l-a ales – Brahms, Liszt, Schumann şi Rachmaninov – îi oferă şansa de a genera în cei care îl ascultă o nesfârsită paleta de emoţii, spun criticii muzicali. Horia Mihail a debutat în oraşul său natal, Braşov, la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica George Enescu din Bucureşti şi cu Orchestra Natională Radio.
După 14 ani de studii în România la Academia de Muzica din Bucuresti, el a urmat cursurile Universitatii din Illinois (SUA) unde a obţinut diplomele de absolvire şi de masterat în 1995. Artistul român a primit premiu I la toate concursurile de pian la care a participat şi a sustinut concerte, recitaluri solo si de muzica de camera în peste 18 ţări de pe 4 continente. Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio. De-a lungul carierei, a colaborat cu numeroşi artişti cunoscuţi, a putut fi ascultat la diverse posturi de radio şi de televiziune din România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria, Statele Unite si Vocea Americii, şi a realizat înregistrări cu Orchestra Simfonică Nationala Radio din România.