Pesta porcină africană se extinde
Numărul focarelor de pestă porcină africană creşte galopant în România
Bogdan Matei, 02.08.2018, 12:15
În doar o săptămână, numărul focarelor de pestă porcină africană din România a crescut cu circa o sută şi se apropie, deja, de cota 550. Este o evoluţie agresivă, explozivă – rezumă situaţia preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Geronimo Brănescu, care explică:
„În nord-vest s-a produs prin introducere ilegală de produse provenite de la animale sacrificate în stare patologică bolnave sau purtătoare ale virusului pestei porcine africane. Iar în partea de est infestarea s-a produs prin migraţia porcilor mistreţi, iniţial la nivelul rezervaţiei biosferei Delta Dunării de unde, prin contact cu porcii domestici aflaţi riverani cu rezervaţia, s-a extins la gospodăriile populaţiei.”
Sunt aproape 100 de localităţi afectate şi, până acum, au fost sacrificaţi circa 50 de mii de porci, fiindcă pentru această boală nu există nici vaccin, nici tratament. Încă din iunie, răspândirea galopantă a pestei loveşte mai ales gospodăriile populaţiei. Ministerul de Interne a găzduit, miercuri, o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Speciale, focalizată tocmai asupra pestei porcine africane. Autorităţile le cer proprietarilor să permită uciderea porcilor bolnavi şi să respecte măsurile de prevenire.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat: „S-au confruntat unii prefecţi şi unii colegi din unele judeţe cu refuz total de a-i lăsa să intervină. Faptul că se despăgubeşte, şi acest lucru este important să înţeleagă omul, că nu are de ce dacă porcul este bolnav să îl sacrifice şi după care în mod ascuns să îl ducă într-o altă zonă sa îl vândă, pentru că aşa se transmite boala. Mai degrabă îl anunţă, primeşte despăgubirea şi lasă autorităţile să rezolve situaţia la faţa locului, astfel încât să fie prevenită răspândirea bolii.”
Primele plăţi pentru despăgubirea crescătorilor de porci afectaţi au fost, deja, virate, iar valoarea lor se apropie de echivalentul a 30 de mii de euro. Despăgubirile se acordă atât pentru animalele ucise, cât şi pentru pagube colaterale. Aflat, luna trecută, la Bruxelles, ministrul Agriculturii, Petre Daea a solicitat Comisiei Europene fonduri pentru compensarea pierderilor suferite din cauza încetării producţiei de carne de porc şi a celor generate de scăderea preţurilor în zonele afectate.
Ajutoarele vor viza şi costurile legate de dezinfecţie, distrugerea furajelor şi cheltuielile de ecarisare. Pesta procină nu afectează şi nu se transmite la oameni. Însă, într-o ţară precum România, unde există o producţie şi un consum însemnat de carne de porc, pesta porcină africană are un impact social şi economic devastator. Producătorii afirmă că pagubele care se prefigurează ca urmare a răspândirii virusului sunt de ordinul sutelor de milioane de euro.