Perturbări pe piaţa energiei din România
După o săptămână de grevă, minerii de la Complexul Energetic Oltenia şi-au reluat lucrul, nu înainte de a perturba piaţa energiei.
Bogdan Matei, 18.01.2019, 12:27
Acoperită de primele ninsori încă din noiembrie şi lovită de temperaturi mai scăzute decât în iernile trecute, România a frisonat suplimentar luna aceasta, odată cu declanşarea unei greve a minerilor de la Complexului Energetic Oltenia. Timp de aproape o săptămână, minerii, nemulţumiţi de salariile mici, s-au prezentat la serviciu, dar au refuzat să lucreze. Un grup al Termocentralei Rovinari a fost închis, din cauza scăderii stocurilor de cărbune, înainte ca Tribunalul Gorj să decidă că greva e ilegală şi să dispună încetarea acesteia.
Conducerea companiei afirmă că pierderile s-au cifrat la 15 milioane de lei pe zi. În ansamblu, sistemul energetic naţional a produs mai puţin decât necesarul pentru consum, astfel că România a continuat să importe energie. După negocierile cu ministrul Energiei, Anton Anton, liderii greviştilor au obţinut plusuri salariale şi vouchere de vacanţă pentru toţi angajaţii companiei. Ministrul a mai promis că va încerca să elimine taxa de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe baza de cărbune. Situaţia tensionată din Valea Jiului s-a aflat şi pe agenda şedinţei de joi a Guvernului de la Bucureşti.
Prezentarea de urgenţă a stocurilor de cărbune comparativ cu anul trecut, o analiză în detaliu privind veniturile minerilor şi a condiţiilor de lucru, precum şi soluţii concrete pentru modernizarea Complexului Energetic Oltenia au fost măsurile dispuse de premierul Viorica Dăncilă. În plus, Corpul de Control al primului ministru face, din nou, verificări la faţa locului, unde şi anul trecut au fost finalizate două acţiuni, în urma cărora au fost sesizate organele de urmărire penală. Şefa Executivului a cerut şi instituţiilor din domeniul securităţii naţionale să cerceteze eventualele speculaţii apărute pe piaţa energiei din cauza situaţiei din Oltenia.
Viorica Dăncilă: Ni s-a adus la cunoştinţă ieri, cu nepermisă şi suspectă întârziere, situaţia gravă de la Compexul Energetic Oltenia. Am solicitat în această dimineaţă tuturor structurilor de siguranţă naţională informaţii legate de această situaţie extrem de gravă şi verificarea celor apărute în spaţiul public privind achiziţii de energie din alte ţări la preţuri foarte mari, astfel încât să ne lămurim foarte clar dacă există vreo legătură între acest blocaj şi dorinţa unora de a face speculaţii pe spatele românilor.”
Preţul energiei electrice pe piaţa bursieră a fluctuat dramatic în ultimele zile, crescând galopant în timpul grevei, până la unul dintre cele mai ridicate niveluri din Europa, şi scăzând cu 26% după încetarea acesteia. Premierul a promis că, după ce va primi datele complete, va lua deciziile care se impun, astfel încât să nu fie afectate siguranţa şi funcţionarea sistemului energetic naţional.