Perspective economice regionale
În capitala României a avut loc timp de două zile o reuniune a UE dedicată regiunii Europei de Sud-Est, organizată de publicaţia britanica The Economist.
România Internațional, 21.10.2014, 12:36
Bucureştiul a fost luni şi marţi gazda Summit-ului UE pentru Europa de Sud-Est, cu tema Pe drumul spre stabilitate şi creştere, organizat de prestigioasa publicaţie britanică The Economist. Specialişti, oameni de afaceri şi oficialităţi din România, Albania, Grecia, Italia, Republica Moldova, Croaţia au analizat perspectivele politice, economice şi de afaceri pentru această regiune. Au mai fost abordate teme privind climatul economic şi de afaceri din sud-estul Europei, perspectivele sectorului bancar, oportunităţile oferite investitorilor de statele din regiune in domeniile energiei, infrastructurii, telecomunicaţiilor şi a tehnologiei informaţiei.
Reprezentanţii „The Economist” au arătat că perspectivele de creştere pentru această regiune rămân pozitive, însă procesul de redresare va continua să fie anevoios şi ar putea fi afectat de faptul că reformele structurale nu au fost încă finalizate, de efectele crizei din Ucraina asupra unor economii mari, cum ar fi Germania, dar şi de faptul că politica Băncii Centrale Americane arată că vremea dolarului ieftin a trecut.
Prezent la eveniment, premierul Victor Ponta a declarat că organizarea la Bucureşti a conferinţei The Economist confirmă faptul că România este considerată cea mai stabilă şi mai predictibilă ţară, cu un potenţial foarte mare de dezvoltare, dintr-o regiune complicată şi frământată, confruntată cu foarte multe provocări. El a mai spus că România, prin strategia pe care o are în vedere, poate să ajungă în următorii ani nu doar la independenţă energetică, dar şi un exportator în regiune. Ponta crede că Bucureştiul poate, prin experienţa acumulată, să sprijine ţările din Balcanii de Vest aflate pe drumul integrării europene.
La rândul lor, foştii premieri italian, Enrico Letta, şi grec, George Papandreu, au subliniat rolul important pe care România îl poate juca în Europa de Sud-Est. Fostul şef al guvernului de la Roma susţine că UE are nevoie, cităm “de o Românie care să nu privească doar spre interior, ci de o Românie cu o abordare europeană şi cu voinţa de a juca un rol de lider”. A fi lider – a afirmat Letta – înseamnă onoare şi responsabilitate, de accea cred că responsabilitatea şi noul rol al României în Europa sunt acum unele dintre chestiunile cele mai importante”.
Si fostul premier elen a apreciat că România poate fi o punte de comunicare între Europa şi vecinii săi estici. Continuarea extinderii UE prin integrarea statelor din Balcani va avea efecte uriaşe pozitive în privinţa relaţiilor bilaterale şi regionale, a spus Papandreu. El a mentionat ca România reprezintă un exemplu de succes în Balcani şi în UE, care poate inspira şi alte ţări din regiune.