Perspective economice optimiste
Banca Mondială a îmbunătăţit prognoza privind creşterea economică a României în acest an la 3,9%, iar pentru 2017 la 4,1%.
România Internațional, 07.01.2016, 13:22
Banca Mondială a îmbunătăţit prognozele de creştere a economiei României pentru anul acesta de la 3,2 la la 3,9%, iar pentru 2017 de la 3,5% la 4,1%, relevă cel mai recent raport al instituţiei privind evoluţiile economiei globale, dat publicităţii miercuri. Perspectivele optimiste ale BM se aliniază astfel estimărilor îmbunătăţite, anunţate la sfârşitul lui 2015, de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, care confirmă evoluţia pozitivă a economiei româneşti din ultimii ani. Executivul comunitar a estimat, în prognoza sa de toamnă, un avans anual al al Produsului Intern Brut de 4,1% pentru 2016 şi de 3,6 % pentru 2017.
FMI are estimări apropiate – o creştere economică de 3,9% pentru acest an, în timp ce guvernul de la Bucureşti prognozează un avans al PIB de circa 4 procente. Revenind la raportul BM, instituţia a revizuit în urcare şi pespectivele de creştere economică pentru anul trecut de la 3 la 3,6%. Pentru regiunea Europa şi Asia Centrală, care include şi România, dar nu şi zona euro, instituţia financiară estimează un ritm de creştere de 3 procente pentru 2016 şi de 3,5% pentru 2017 şi 2018.
Bulgaria ar urma sa inregistreze un avans al PIB de 2,2% anul acesta si de 2,7% anul urmator, Ungaria va avea rate de creştere de 2,5%, respectiv 2,7%, iar Polonia de 3,7% în acest an şi 3,9% anul următor. BM îşi menţine perspectivele optimiste în privinţa evoluţiei economiei României şi pentru 2018, an în care anticipează un avans al PIB de 4%.
Pe de altă parte, Banca Mondială avertizează că această regiune se confruntă cu riscuri numeroase, printre care posibilitatea intensificării tensiunilor geopolitice, menţinerea preţurilor materiilor prime la un nivel scăzut, precum şi declinul remiterilor din ţările dezvoltate .Instituţia financiară internaţională susţine că o accelerare a ritmului de creştere în zonă va depinde de sprijinirea relansării investiţiilor, care rămân la un nivel inferior celor de dinaintea crizei. În multe ţări, investiţiile publice sunt constrânse de spaţiul fiscal limitat iar investiţiile private sunt afectate de faptul că firmele se străduiesc să-şi rezolve problema datoriilor.
În unele state membre UE, precum Bulgaria şi România, investiţiile sunt sprijinite de fondurile structurale europene, însă capacitatea de absorbţie rămâne o problemă. Potrivit Băncii Mondiale, unul dintre factorii regionali care ar putea afecta România, dar şi Bulgaria este încetinirea creşterii economice în Turcia. .La nivel global, susţin autorii raportului, creşterea va fi afectată de problemele economiilor emergente, dar avansul PIB ar trebui să urce uşor, de la 2,4% în 2015 la 2,9% în acest an, evoluţia fiind susţinută de accelerarea economiilor dezvoltate.