Pericol de inundaţii
Serbia şi Bosnia au solicitat ajutor internaţional pentru salvarea oamenilor rămaşi blocaţi în regiunile acoperite de ape, după cele mai devastatoare inundaţii de când au început să se facă înregistrări moderne.
România Internațional, 19.05.2014, 15:31
Regiunea Balcanilor de Vest se confruntă cu cele mai grave intemperii din ultimii 120 de ani. Cele mai afectate state sunt Serbia, Bosnia-Herţegovina şi Croaţia. O săptămână de ploi torenţiale, în care a plouat cât în 3 luni, potrivit specialiştilor, a provocat inundaţii devastatoare, alunecări de teren, moartea a zeci de oameni şi pagube materiale importante. Zeci de mii de persoane au fost evacuate, peste 120 de mii de locuinţe au rămas fără energie electrică.
Autorităţile sârbe se pregătesc pentru un nou val de inundaţii pe unul din cele mai importante râuri ale ţării, Sava, care traverseaza capitala. Există temeri că o nouă creştere a nivelului apelor acestui râu va pune în pericol alte localităţi, dar mai ales o importantă centrală, cea de linga orasul sinistrat Obrenovac, în apropiere de Belgrad, care acoperă 50% din consumul naţional de electricitate. La Obrenovac, oraş acoperit de ape în procent de 90%, majoritatea celor 20 de mii de locuitori au fost deja evacuaţi.
În Bosnia, cel mai lovit este nord -estul ţării, unde viiturile şi alunecările de teren au distrus case, drumuri, terasamente de cale ferată. Zeci de mii de oameni au fost evacuaţi, dar aproape un milion de persoane, circa un sfert din populaţia ţării, se află în zonele calamitate. Un alt pericol îl reprezintă minele terestre neexplodate datând din războiul intercomunitar (1992-1995), al căror număr este estimat la 120 de mii şi care din cauza alunecărilor de teren s-au deplasat.
Echipe de salvare si elicoptere din UE, SUA si Rusia au ajutat la evacuarea oamenilor din zonele afectate de inundatii. Desi mai multe ţări europene au trimis ajutoare in Serbia si Bosnia, autorităţile celor doua state au lansat un nou apel comunităţii internaţionale pentru a-i ajuta pe sinistrati. Guvernul de la Bucureşti a anunţat ca România va trimite apă, alimente, pături şi o pompă pentru evacuarea apei. Deocamdată, în România, este linişte dar situaţia poate deveni critică în orice moment deoarece volumul de apă aşteptat din Serbia vecină este atât de mare încât şi prognozele hidrologilor sunt incerte.
Autorităţile de la Bucureşti sunt în alertă din cauza pericolului de inundaţii pe Dunăre provocat de viitura din Serbia. Premierul Victor Ponta a declarat că, începând de luni, va funcţiona un comandament naţional la Craiova, sud, condus de vicepremierul Liviu Dragnea. Comandamentul va avea ca principale sarcini observarea digurilor de pe Dunăre asupra cărora va exista o presiune constantă în următoarele 4-6 săptămâni. Pentru această perioadă, autorităţile spun că sunt pregătite cu resurse umane, materiale şi utilaje atât de la armată cât şi de la Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru a intrveni dacă vor apărea probleme.