Pensiile speciale pe agenda Senatului
Senatorii români trebuie să supună la vot proiectul de reformă al Executivului privind pensiile speciale.
Leyla Cheamil, 27.03.2023, 11:59
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale care dau bătăi de cap autorităților de la București, pentru că actuala formă a legii nu se încadrează în rigorile Comisiei Europene și nici în solicitările Băncii Mondiale? În România, există o serie de categorii de asemenea pensii, care nu au la bază principiul contributivităţii, printre care cele ale magistraților, ale militarilor și ale diplomaților. În Uniunea Europeană, Suedia este singura ţară care nu are deloc pensii speciale.
Până la finele acestei săptămâni, Senatul trebuie să dea un vot asupra proiectului de reformă a pensiilor speciale propus de Guvern. În cazul în care se depășește termenul, documentul va fi adoptat în mod tacit, în calitate de prim for sesizat, şi va fi trimis Camerei Deputaţilor. Proiectul de lege al Executivului vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu, jalon inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Modificările propuse vizează calculul pensiilor de serviciu, plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut, stagiul de contributivitate minim fiind similar celui aplicat în sistemul public de pensii. Nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depăşească veniturile obţinute în perioada activă, (…) pensiile de serviciu urmând să fie calculate în funcţie de contributivitateˮ, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. Şeful statului, Klaus Iohannis, afirma, săptămâna trecută, că proiectul de lege trebuie să vizeze un sistem de pensii corect, echitabil şi sustenabil.
La rândul său, liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, este de părere că România nu pierde niciun euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar legea privind reforma pensiilor speciale trebuie să fie făcută ţinând cont de realităţile din acest moment, între care a subliniat războiul din vecinătatea României. Liderul social-democrat admite că au existat şi inechităţi, dar a dat asigurări că, în viitor, acest lucru va fi corectat.
Pe de altă parte, reprezentanţii opoziţiei au acuzat, în repetate rânduri, partidele de la putere că nu doresc o adevărată reformă a pensiilor speciale. USR consideră că partidele din coaliția aflată la guvernare sunt dispuse să piardă miliarde de euro destinate dezvoltării ţării doar pentru a favoriza câteva categorii de angajaţi.
Deputatul USR Cristian Seidler a afirmat că proiectul de lege are un impact foarte modest asupra cheltuielilor bugetare cu pensiile speciale. Trebuie mult curaj, pentru că soluţia tehnică este foarte simplă, dar exact curajul lipseşte guvernului actual pentru a face această reformă pe care o solicită întreaga societate româneascăˮ, a mai spus Cristian Seidler.