Pensiile şi indemnizaţiile, în atenţia Guvernului
Guvernul de coaliţie PSD-ALDE de la Bucureşti vrea să modifice legea pensiilor speciale.
Roxana Vasile, 01.08.2017, 12:21
După ce, timp de aproximativ şase luni, Guvernul de coaliţie PSD-ALDE de la Bucureşti s-a concentrat asupra salarizării angajaţilor plătiţi de la bugetul de stat, acum a venit rândul pensionarilor să fie luaţi la bani mărunţi. Nu este vorba, însă, de cei ale căror venituri sunt proporţionale cu contribuţia la asigurările sociale plătită de-a lungul vieţii din salariu, ci de persoanele care primesc aşa-numitele pensii speciale: foşti diplomaţi, aviatori, magistraţi, angajaţi din Ministerele Apărării, de Interne sau din serviciile secrete. Valoarea medie a unui astfel de venit este de puţin peste 8 mii de lei, adică aproape 2 mii de euro. Indecent de mult, exclamă unii români, dat fiind că majoritatea covârşitoare a celor circa 5,3 milioane de pensionari primesc, tot în medie, de zece ori mai puţin.
În aceste condiţii, Guvernul de la Bucureşti vrea să modifice legea după care se calculează pensiile speciale. Fără a le micşora pe cele care se plătesc în acest moment, astfel de pensii nu vor mai putea depăşi salariul net pe care o persoană l-a primit cât timp era angajată. Totodată, pensiile speciale nu se vor mai actualiza în raport cu creşterile salariale ale celor aflaţi în activitate, ci doar cu rata inflaţiei.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a explicat motivele unei astfel de decizii: Riscul foarte mare este că, dacă nu se intervine, impactul bugetar care astăzi este de 6 miliarde de lei pentru aceste pensii speciale poate să ajungă la 10 miliarde, la 11 miliarde în doi ani de zile, poate chiar la 15 miliarde. În ritmul ăsta, în patru-cinci ani de zile, impactul se poate duce la sume foarte mari, blocând şansa statului român să continue creşterea punctului de pensie pentru celelalte milioane de pensionari din România.”
PNL, în opoziţie, este nemulţumit. Explică prim-vicepreşedintele Ilie Bolojan: “Partidul Social Democrat, în toată campania electorală, nu a vorbit deloc despre faptul că va interveni asupra pensiilor speciale, că le va plafona sau că le va scădea. În ceea ce priveşte intervenţia prin ordonanţă de urgenţă, respingem această formulă de rezolvare pentru că s-a dovedit, şi în cazul Legii salarizării unitare, că făcută pe picior şi neestimând toate efectele pe care o lege le poate genera, se produc efecte negative în alte domenii.”
Aşa cum există pensionari de lux, în România sunt şi copii de lux, ai căror părinţi beneficiază de indemnizaţii mai mult decât substanţiale pentru creşterea lor, calculate în funcţie de salariu. Or, coaliţia la guvernare la Bucureşti şi-a dat acordul pentru plafonarea acestor indemnizaţii, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, avansând ca propunere echivalentul a 1.800 de euro pe lună. În fine, să mai spunem că, de la 1 august, angajatorii plătesc contribuţiile pentru pensii şi sănătate la nivelul salariului minim brut pentru salariaţii cu contracte de muncă cu timp parţial, chiar dacă aceştia au veniturile mai mici de 1.450 de lei. Se urmăreşte, astfel, reducerea situaţiilor în care sunt încheiate contracte part-time numai pentru evitarea impozitării.