Partidele politice şi anticorupţia
Cele mai mari partide din România, PSD (la co-guvernare) şi PNL (în opoziţie), anunţă că vor îşi vor sancţiona fără menajamente membrii acuzaţi de corupţie.
Bogdan Matei, 23.03.2015, 12:42
Discreditată grav de megascandaluri de corupţie şi nepotism, percepută de mass-media şi de opinia publică drept incompetentă şi autistă, clasa politică de la Bucureşti încearcă să-şi dreagă imaginea. Nefiind an electoral, 2015 este, spun analiştii, un interval ideal ca partidele să recurgă la o curăţenie generală şi să extirpe focarele de infecţie, înaintea alegerilor locale şi parlamentare de anul viitor.
Întrunită, la sfârşitul săptămânii trecute, în premieră după ce prezidenţiabilul social-democrat, premierul Victor Ponta, a pierdut alegerile din noiembrie, conducerea PSD, principala componentă a Guvernului de stânga, a modificat statutul partidului, pentru a-şi putea sancţiona membrii corupţi. Astfel, social-democraţii pentru care începe urmărirea penală îşi pierd funcţiile din Guvern sau din conducerea Parlamentului, iar cei arestaţi preventiv îşi pierd automat funcţia politică din partid. Liderul social-democraţilor, Victor Ponta, recunoaşte că principala vulnerabilitate a partidului e tocmai corupţia:
“Să arătăm oamenilor că am înţeles un mesaj: că Partidul Social Democrat este cel mai bun la guvernare, dar atâta timp cât vom fi acuzaţi de faptul că nu respectăm regulile de integritate, că nu ne îndepărtăm colegii care sunt vinovaţi sau care au greşit sau care sunt doar acuzaţi, nu este suficient.”
Şi conducerea PNL, cea mai importantă formaţiune din opoziţia de centru-dreapta, a anunţat că lucrează la un nou statut, care va include sancţiuni drastice pentru membrii de partid ce încalcă legea. Liberalii condamnaţi vor fi excluşi din partid, iar cei arestaţi preventiv vor fi suspendaţi din funcţiile publice pe care le ocupă, a promis co-preşedintele partidului, Alina Gorghiu: “Acest principiu de a respecta criteriile de integritate ale partidului se va aplica absolut oricărei persoane, indiferent de nume.”
D-na Gorghiu a precizat că procesul de elaborare a acestor criterii de integritate va fi definitivat în două – trei săptămâni. Deciziile celor mai mari partide din România survin după ce, în ultimii trei ani, zeci de miniştri, parlamentari, preşedinti de consilii judeţene sau primari, majoritatea social-democraţi şi liberali, au fost puşi sub acuzare de procurori şi condamnaţi de instanţe pentru fapte de corupţie.
În administraţia locală, aproape jumătate dintre judeţe şi multe dintre oraşele cele mai mari ale ţării au rămas fără preşedinţii de consilii şi, respectiv, primarii aleşi în 2012. Iar în ceea ce priveşte administraţia centrală, presa ricanează că România are un Executiv în exerciţiu şi încă două-trei guverne după gratii.