Parteneriatul strategic România-Franța, reconfirmat
Franţa şi România au semnat o Foaie de parcurs actualizată prin care se stabilesc coordonatele colaborării strategice bilaterale.
Roxana Vasile, 27.10.2020, 12:09
Semnat în 2008, la Bucureşti, parteneriatul strategic dintre Franța și România francofonă și francofilă – primul pe care Parisul îl încheia cu o ţară est-europeană – a rămas, timp de cinci ani, literă-moartă. Era nevoie de voinţă politică de ambele părţi pentru impulsionarea unei cooperări umbrite inclusiv de imaginea negativă, adesea fabricată de presă sau folosită în scopuri politicianiste, a unor români din Hexagon.
Parteneriatul, cu preponderenţă economic, dar şi politic şi cultural, există şi trebuie să funcţioneze la adevărata lui capacitate, indiferent de problemele care, de orice natură ar fi, pot şi trebuie să îşi găsească rezolvare prin dialog – s-a spus, deci, în 2013, când autoritățile române și franceze au decis să îi dea un nou impuls.
De aceea, de atunci, aproape că nu a existat președinte sau premier fie francez, fie român care să nu se fi aflat în vizită oficială la București, respectiv Paris, pentru a perfecta noi înțelegeri în baza acestui Parteneriat strategic. La începutul acestei săptămâni, a venit rândul premierului Ludovic Orban să se deplaseze în capitala franceză.
La finalul unei întâlniri cu omologul Jean Castex, cei doi au semnat o nouă Foaie de Parcurs, actualizată, aferentă Parteneriatului, în baza căreia cooperarea – s-a spus – devine mai structurată, mai ambițioasă, dar și mai potrivită pentru a răspunde provocărilor ce decurg din criza provocată de Covid-19. Prin această Foaie de parcurs se stabilesc principalele coordonate ale colaborării bilaterale în următorii patru ani în domenii precum energia nucleară, apărarea, telecomunicaţiile, agricultura sau sănătatea.
Concret, între altele, Franţa se va implica în dezvoltarea capacităţii României de producere a energiei nucleare, după ce, la începutul lunii, România şi Statele Unite au semnat un acord de construire a două noi reactoare.
Premierul Ludovic Orban: “Am semnat împreună cu premierul francez un document privind cooperarea în domeniul nuclear, care vizează colaborarea cu partenerii strategici şi în realizarea proiectului de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi în renovarea reactorului 1.”
Ludovic Orban a vorbit, totodată, despre posibile viitoare proiecte franco-române în domeniul militar, România fiind interesată, de pildă, să îşi doteze Forteţele Navale cu patru corvete. Nu în ultimul rând, după ce în decembrie 2018 – iulie 2019, România și Franța au organizat, cu succes, în ambele țări, un Sezon cultural de mare anvergură, anul viitor cele două își propun să îl sărbătorească împreună pe marele compozitor George Enescu, de la a cărui naștere se vor împlini 140 de ani, iar festivalul internațional de la București care îi poartă numele va ajunge la a 25-a ediție.