Parteneriat România – UE
Premierul Victor Ponta a prezentat acordul de parteneriat România – UE. Opoziţia critică documentul, pe care-l consideră neprofesionist şi cere demisia ministrului fondurilor europene, Eugen Teodorovici.
Corina Cristea, 09.10.2013, 12:31
Şeful executivului de la Bucureşti, social-democratul Victor Ponta, a mers în Parlament şi a prezentat, la cererea opoziţiei, acordul de parteneriat cu Uniunea Europeană.
Criticat de democrat-liberali pentru lipsa de viziune, documentul stabileşte modalitatea în care vor fi concentrate investiţiile din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii pentru a promova competitivitatea, convergenţa şi cooperarea.
Potrivit primului ministru, prin acordul de parteneriat sumele europene vor fi folosite pentru a atenua gravele discrepanţe dintre diferitele zone ale ţării. Ponta a atras, însă, atenţia că România a fost evident defavorizată prin fondurile europene structurale alocate pentru 2014-2020 comparativ cu alte state din zonă. Victor Ponta: Raportat la alocare, la număr de locuitori, România a primit cam 1.000 de euro pentru fiecare locuitor, în timp ce Cehia a primit 2.000, iar Ungaria tot 2.000 de euro. Evident că suntem dezavantajaţi, evident că avem practic jumătate, raportat la numărul de locuitori, din cât au obţinut ţările din jurul nostru. S-ar fi putut negocia mai bine.”
Premierul Victor Ponta a pledat pentru o mai mare implicare a Parlamentului în deciziile referitoare la fondurile europene şi a amintit că absorbţia acestor fonduri s-a triplat odată cu deblocarea treptată a programelor sectoriale.
Din cauza problemelor de gestionare a banilor, Comisia Europeană a suspendat mai bine de un an aceste programe, dar, chiar şi în aceste condiţii, rata absorbţiei s-a îmbunătăţit considerabil, ajungând la circa 24% în prezent. Iar potrivit social-democraţilor, previziunile indică un nivel la finalul anului undeva aproape de 30%. De altfel, chiar în ziua prezentării în Parlamentul român a mecanismului financiar multianual pentru următorii şapte ani, autorităţile europene au anunţat deblocarea programului de creştere a competitivităţii.
Deputatul PDL, Alexandru Nazare, a criticat, din opoziţie, documentul prezentat de premierul Victor Ponta: Este un acord care ar fi trebuit să fie ireproşabil, dar este o sumă de statistici şi de tabele fără nicio noimă. Degeaba trimitem un document de 200 de pagini la Bruxelles. E vorba de calitate. Acest document nu are calitate. Care sunt motoarele de creştere ale României? Pe ce vrem să ne axăm în următorii şapte ani?”
Competitivitatea, infrastructura, resursele, administraţia şi guvernarea sunt principalele direcţii pentru perioada 2014 – 2020, spun guvernanţii, potrivit cărora, fondurile europene pot fi absorbite masiv şi corect, dar nu prin conflicte inutile.