Parlamentul va stabili data alegerilor
CCR a decis că legea care permite Parlamentului să stabilească data la care vor avea loc alegerile legislative din acest an este constituţională.
Eugen Coroianu, 30.09.2020, 12:06
În România continuă șirul disputelor dintre guvernul liberal și șeful statului, pe de o parte, și Parlamentul dominat de opoziția social-democrată, pe de alta, arbitrate de Curtea Constituțională. Ultima decizie, ca multe altele, este favorabilă Parlamentului și vizează legea ce permite acestuia să stabilească data la care vor avea loc alegerile legislative din acest an. Curtea a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis și a Guvernului, stabilind că actul normativ este constituțional. Aceștia reclamau, între altele, că legea schimbă cu doar câteva luni înaintea alegerilor competenţa stabilirii datei scrutinului, contrar normelor constituţionale, instituindu-se o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreţionar data respectivă.
Proiectul adoptat de Legislativ prevede că alegerile pot fi organizate cel mai târziu pe 15 martie anul viitor, dar nu mai devreme de 6 decembrie. Între timp, executivul a adoptat deja o hoțărâre prin care a stabilit că data alegerilor parlamentare va fi 6 decembrie, iar câteva etape din calendarul electoral au fost deja parcurse.
Ce urmează? Șeful statului are acum două variante: să trimită documentul în Parlament pentru reexaminare sau să-l promulge. Având în vedere poziția sa în această chestiune, cel mai probabilă pare a fi prima variantă. Luând în calcul acest scenariu, fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat pentru postul național de radio că până când legea nu intră în vigoare, Parlamentul nu poate stabili data alegerilor:
„Eu nu cred că Parlamentul va putea modifica această dată, pentru că durata mandatului este stabilită în Constituţie şi durata mandatului nu poate fi prelungită decât în situaţii speciale. Deci, chiar dacă vor stabili că alegerile au loc în ianurie sau în februarie, mandatul se încheie la data la care se împlinesc patru ani de când ei au intrat în exerciţiul mandatului. După aceea, chiar dacă nu se fac alegerile imediat, Parlamentul rămâne în funcţie, dar nu mai poate să adopte legi organice, nu mai poate să modifice Constituţia, nu mai poate să facă aproape nimic.”
Premierul Ludovic Orban a calificat decizia CCR drept ceva foarte straniu şi s-a întrebat ce se va întâmpla în situația, ipotetică, în care parlamentarii nu vor vrea să stabilească o dată a alegerilor. Legea care prevede că data alegerilor parlamentare din acest an o stabileşte Parlamentul, şi nu Guvernul, aşa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, a fost iniţiată de PSD, ALDE şi UDMR şi a fost adoptată, în iulie, atât de Senat, cât şi de Camera Deputaţilor. Până când aceasta nu este publicată în „Monitorul Oficial”, procesul electoral pentru alegerile parlamentare se desfăşoară conform legislaţiei în vigoare, iar data rămâne cea stabilită de guvern – 6 decembrie.
Între timp, în România abia s-au încheiat alegerile locale și campania electorală aferentă, lumea așteptând să vadă atât instalarea noilor edili, cât și efectele epidemiologice ale scrutinului, în contextul multiplicării cazurilor de coronavirus.