Parlamentul României îl omagiază pe Regele Mihai I
La Bucureşti au continuat ceremoniile omagiale în memoria ultimului Rege al României, Mihai I, care s-a stins din viaţă acum o săptămână, la vârsta de 96 de ani.
Bogdan Matei, 12.12.2017, 12:45
Nu sunt multe figurile istorice care, fidele valorilor democratice, să fi devenit indezirabile şi pentru naziştii germani, şi pentru bolşevicii sovietici. Regele Mihai I al României a fost o astfel de personalitate. Născut pe 25 octombrie 1921, Mihai a fost înscăunat în 1940, după abdicarea tatălui său, impopularul Carol al II-lea. Rămas mult timp în umbra conducătorului de facto al statului, mareşalul pro-german Ion Antonescu, el a dispus, pe 23 august 1944, arestarea acestuia, retragerea României din alianţa cu Germania hitleristă şi revenirea alături de aliaţii săi tradiţionali, Statele Unite şi Marea Britanie.
Potrivit istoricilor, această decizie a scurtat războiul cu cel puţin şase luni şi a salvat sute de mii de vieţi. Trei ani mai tărziu, când ţara se afla, practic, sub ocupaţie militară sovietică şi era condusă de un guvern comunist marionetă, Regele a fost silit să abdice şi să se exileze în Occident. El a girat acţiunile Comitetului Naţional Român, prezentat ca un guvern democratic în exil. Revenit în Patrie doar după Revoluţia anticomunistă din 1989, Suveranul a susţinut, la curţile regale şi la cancelariile din Occident, admiterea României în NATO şi Uniunea Europeană.
Era obligatoriu, susţin comentatorii, ca această biografie exemplară să fie omagiată şi în Parlamentul de la Bucureşti, într-o sesiune solemnă la care au participat şi cele mai importante personalităţi publice ale momentului. Regele Mihai a simbolizat speranţa unei Românii renăscute si libere şi va rămâne în amintirea poporului ca un mare om de stat – a spus preşedintele Klaus Iohannis. Şi premierul Mihai Tudose s-a declarat convins că Regele va rămâne în istorie, iar personalitatea sa vibrantă va continua să inspire generaţii întregi de români. Am pierdut, ca întreaga Naţiune, un părinte – a spus cea dintâi născută dintre fiicele Suveranului, Principesa Margareta, Custode al Coroanei. Casa Regală, a promis ea, va continua să facă tot ce este posibil, alături de instituţiile fundamentale ale statului, pentru progresul ţării.
Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe, confesiune majoritară în România şi căreia îi aparţine şi familia regală, a omagiat în persoana fostului suveran un credincios statornic”, care nu s-a sfiit niciodată să-şi mărturisească în public convingerile religioase. Regele, a mai spus Patriarhul, era, în acelaşi timp, respectuos faţă de alte culte, fiind un om al păcii interetnice şi interreligioase.
Şi preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, a omagiat în persoana fostului Suveran un om între oameni”. Templul Coral din Bucureşti a găzduit, tot luni, aproape simultan cu sesiunea din Parlament, un eveniment comemorativ consacrat acţiunilor prin care, în timpul Holocaustului nazist, Regele Mihai şi Regina Mamă Elena i-au sprijinit pe evreii din România, salvând vieţile multora dintre ei.