Parlamentul European susţine Ucraina
Noul Parlament European a votat prima sa rezoluţie, care vizează sprijinul financiar, umanitar şi militar pentru Ucraina, pentru a o ajuta să respingă atacurile Rusiei.
Daniela Budu, 18.07.2024, 11:44
Parlamentul European şi-a reconfirmat opinia potrivit căreia Uniunea Europeană trebuie să continue să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar până la victoria împotriva Rusiei. O rezoluţie în această privinţă, adoptată miercuri, stabileşte prima poziţie oficială a Parlamentului European nou ales cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Ea reafirmă sprijinul continuu al eurodeputaţilor pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional. Rezoluţia a fost susţinută integral de cinci grupuri din cele opt ale legislativului comunitar, în speţă popularii, social-democraţii, liberalii, verzii şi conservatorii.
Delegaţiile suveraniştilor şi ultranaţionaliştilor români de la AUR și SOS s-au poziţionat împotriva rezoluţiei privind sprijinul UE pentru Ucraina. În rezoluție, eurodeputaţii solicită Uniunii să îşi menţină şi să îşi extindă sancţiunile împotriva Rusiei şi Belarusului, precum și să monitorizeze şi să revizuiască eficacitatea şi impactul acestora. Reafirmându-şi convingerea fermă că Moscova trebuie să despăgubească financiar Kievul pentru daunele majore pe care i le-a provocat, deputaţii europeni salută eforturile recente ale UE de a direcţiona veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate pentru a sprijini Kievul. Aceștia doresc, de asemenea, ‘un regim juridic solid pentru confiscarea de active ale statului rus îngheţate de UE’.
Legislativul European salută, de asemenea, rezultatul recentului summit NATO şi îşi reafirmă poziţia potrivit căreia Ucraina se află pe o cale ireversibilă către aderarea la Alianță. Totodată, eurodeputaţii solicită UE şi statelor membre să îşi sporească sprijinul militar pentru Ucraina atât timp cât este necesar şi sub orice formă. De asemenea, solicită Comisiei Europene să propună asistenţă financiară pe termen lung pentru reconstrucţia Ucrainei, pe baza experienţei Mecanismului pentru Ucraina recent instituit.
Cât privește executivul comunitar, considerând că guvernul de la Kiev a îndeplinit condiţiile cerute, acesta a anunţat miercuri că a aprobat eliberarea către Ucraina a unei noi tranşe, de 4,2 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar de 50 de miliarde de euro oferit acestei ţări de UE până în anul 2027. Condiţiile fac referire la implementarea a 69 de reforme şi 10 investiţii stabilite în planul convenit între Kiev şi Bruxelles, ce include măsuri din procesul de aderare la blocul comunitar. Planul include reforme în mai multe domenii, printre care se numără energia, agricultura, transporturile, tranziţia verde, transformarea digitală, precum şi obiective de îndeplinit în vederea unei potenţiale aderări la UE, cum ar fi adoptarea acquis-ului comunitar, gestiunea finanţelor publice, combaterea corupţiei şi a spălării de bani. Odată cu eliberarea noii tranşe, Ucraina a primit până acum peste 12 miliarde de euro din pachetul de ajutor financiar promis de UE.