Parlamentul European – sprijin la nivel continental
Lumea se mobilizează pentru a face față pandemiei de coronavirus. Mai mulți bani și mai multă solidaritate - acestea par a fi imperativele momentului.
Eugen Coroianu, 27.03.2020, 11:50
Cu hemiciclul de la Bruxelles aproape gol, majoritatea deputaților votând online de acasă, Parlamentul European a adoptat joi un set de măsuri de urgenţă pentru a diminua efectele crizei provocate de pandemia de COVID 19. A fost aprobată Iniţiativade investiţii ca răspuns la coronavirus, care permite mobilizarea a 37 de miliarde de euro din fonduri comunitare pentru a sprijini sistemele de sănătate, întreprinderile mici şi mijlocii, piaţa muncii şi sectoarele economice cele mai vulnerabile.
Deputații au căzut de acord și asupra extinderii utilizării Fondului de Solidaritate al UE, destinat până acum acordării de sprijin în caz de dezastre naturale, şi pentru urgenţe sanitare. Aceasta permite statelor membre să acceseze, suplimentar anul acesta, 800 de milioane de euro. Parlamentul a validatși suspendarea temporară a normelor europene privind sloturile orare pe aeroporturi, măsură ce vine în sprijinul transportului aerian, puternic afectat de criză.
Dacă reglementările ar fi fost menținute, companiile din domeniu ar fi fost nevoite să efectueze si zboruri fără pasageri doar pentru a-şi păstra sloturile. În sală au fost prezenți doar preşedinteleParlamentului, David Sassoli, şi 32 de deputaţi înscrişi la cuvânt și care au cerut mai multă solidaritate între statele membre. Eiau solicitat ţărilor să colaboreze şi să menţină frontierele interne deschise,pentru a permite livrarea echipamentelor medicale şi a mărfurilor.
Preşedintele instituției a reafirmat că Parlamentul European nu va înceta să lucreze, în pofida pandemiei. ‘Acesta este singurul mod în care putem fi în serviciul oamenilor, al comunităţilor noastre şi al personalului medical care se sacrifică în spitalele noastre din Europa, a subliniat Sassoli.
La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a arătat că liberă circulaţie a mărfurilor şi serviciilor este singura modalitate de a aproviziona regiunile care au nevoie. Ea a pledat pentru o acțiune comună și pentru păstrarea pieţei unice.
Tot joi, reuniți de urgență în sistem de videoconferință, liderii G20 (cele mai puternice ţări ale lumii) au promis că vor injecta peste 5.000 de miliarde de dolari în economia mondială, ca parte a răspunsului lor coordonat la pandemia de coronavirus. Ei au anunţat și că vor fi mărite capacităţile de producţie pentru a face faţă cererii în creştere de echipamente medicale și s-au angajat să menţină fluxul transfrontalier de bunuri şi servicii, să rezolve perturbările care afectează lanţurile globale de aprovizionare şi să faciliteze comerţul internaţional.
Statelor din G20 li s-au alăturat ţări afectate de coronavirus, precum Spania, Iordania, Singapore sau Elveţia, dar şi conducători ai unor organizaţii internaţionale, ca Naţiunile Unite, Banca Mondială, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Organizația Mondială a Comerţului.