Parlamentul European în sprijinul Kievului
Parlamentul European susține candidatura Ucrainei la Uniune și condamnă ferm invazia rusă.
Eugen Coroianu, 02.03.2022, 11:40
Reunit marți în şedinţă plenară extraordinară consacrată situaţiei din Ucraina, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care invită instituţiile comunitare să acţioneze pentru a acorda acestei țări statutul de candidat la Uniune. Documentul precizează că procesul va avea loc în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi pe baza meritelor, iar, între timp, trebuie să continue eforturile pentru integrarea Ucrainei în piaţa unică, în conformitate cu Acordul de Asociere.
Rezoluţia, adoptată cu 637 de voturi pentru, 13 împotrivă şi 26 de abţineri, condamnă în cei mai fermi termeni posibili invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia”. Este subliniat şi „rolul jucat de dictatorul belarus Aleksandr Lukaşenko” în această agresiune. Parlamentarii europeni solicită, în același timp, Rusiei să înceteze toate activităţile sale militare din Ucraina”. Eurodeputaţii resping categoric retorica Moscovei care face aluzie la o posibilă recurgere la arme de distrugere în masă și îi reamintesc obligaţiile internaţionale. Ei avertizează cu privire la pericolele unei escaladări nucleare a conflictului. Legislativul Uniunii Europene invită Comisia şi ţările membre să acorde, în continuare, asistenţă umanitară de urgenţă ucrainenilor, în cooperare cu agenţiile umanitare ale ONU şi cu alte organizaţii internaţionale partenere.
Eurodeputaţii salută adoptarea rapidă a sancţiunilor impuse, însă doresc să vadă măsuri restrictive mai ample, care să vizeze slăbirea strategică a economiei şi a bazei industriale ruse. Ei afirmă că ar trebui restricţionat în special importul celor mai importante produse ruseşti, cum ar fi petrolul şi gazele naturale. De asemenea, noile investiţii ale Uniunii în Rusia şi noile investiţii ale Rusiei în Uniune ar trebui interzise, iar toate băncile ruse ar trebui blocate din sistemul financiar european.
O serie de sancţiuni, inclusiv interzicerea accesului la sistemul SWIFT, ar trebui extinse la Belarus din cauza sprijinului direct pe care l-a acordat pentru invazia Ucrainei de către Rusia, se mai arată în document. În plus, textul invită ţările comunitare să furnizeze mai rapid Ucrainei armament de apărare, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, care permite autoapărarea individuală şi colectivă.
„Uniunea Europeană va fi mult mai puternică împreună cu noi, asta-i sigur. Fără voi, Ucraina va fi singură. Dovediţi că sunteţi de partea noastră. Dovediţi că nu ne veţi lăsă de izbelişte!”, s-a adresat președintele ucrainean Volodimir Zelenski Parlamentului European, într-un discurs emoționant transmis prin legătură video. Solicitarea Kievului de aderare a fost simbolică, politică şi legitimă, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în timp ce șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a atras atenţia că urmează un drum lung până când acest lucru va putea deveni realitate.