Parlamentul a aprobat starea de alertă
Parlamentul României a aprobat, cu o largă majoritate, instituirea stării de alertă pentru 30 de zile.
Leyla Cheamil, 21.05.2020, 12:05
După ce România a fost, două luni, în stare de urgență decretată de șeful statului Klaus Iohannis, din cauza pandemiei de coronavirus, Parlamentul de la București, reunit în şedinţă comună, a votat, miercuri, hotărărea Guvernului privind instituirea stării de alertă pentru 30 de zile pe teritoriul țării.
Printre măsurile prevăzute se numără obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în spațiile comerciale. Este interzisă organizarea mitingurilor și a concertelor, precum și formarea, în interiorul localităților, a grupurilor mai mari de trei persoane.
Circulația în afara localităților se va face doar în baza unei declarații pe proprie răspundere. Legislativul a adus modificări hotărârii de Guvern. Una dintre acestea prevede ca Executivul să pună la dispoziţia autorităţilor publice locale necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate. În același timp, potrivit unui alt amendament adoptat, autorităţile publice locale exercită atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţiea persoanelor care ocupă posturi de conducere în cadrul unităţilor sanitare din subordinea lor.
Votul din Parlament a generat noi dispute între Putere și Opoziție, aceasta din urmă aducând critici documentului elaborat de Guvern. Astfel, liderul deputaţilor social-democrați Alfred Simonis, a declarat că Parlamentul nu are încredere în Guvern, de aceea PSD a amendat documentul ce vizează starea de alertă. Acesta a avertizat că România a intrat în criză economică, iar Cabinetul liberal condus de Ludovic Orban nu a luat nicio măsură în favoarea oamenilor şi a societăţilor.
Alfred Simonis: “Relansarea economică nu se face nici cu restricţii la nesfârşit şi nici nu amenzi, ca să vă faceţi dumneavoastră planul de venituri la buget, pentru a acoperi găurile. Nu vom permite abuzuri, nu vom permite restricţii aberante şi nu vom permite prelungirea acestei stări la nesfârşit. De aceea, e bine că va trebui să veniţi în Parlament de fiecare dată când doriţi să instituiţi această stare de alertă.”
La rândul ei, Puterea a criticat amendamentele impuse de social-democrați şi i-a acuzat pe aceștia că blochează activitatea Executivului. Florin Roman, liderul deputaţilor PNL: “În loc să daţi încredere românilor, în loc să le spuneţi
USR, PMP şi UDMR au subliniat că România are nevoie de măsuri concrete pentru a depăși actuala criză. Singurii care n-au votat documentul privind instituirea stării de alertă au fost parlamentarii de la PRO România și ALDE.