Papa vine în România
După exact două decenii, România, majoritar ortodoxă, va primi, din nou, vizita unui Suveran Pontif.
Bogdan Matei, 14.01.2019, 12:25
Papa Francisc va face o călătorie apostolică de trei zile, de pe 31 mai până pe 2 iunie, în România, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis şi a Bisericii Catolice de aici – au anunţat surse oficiale concordante de la Bucureşti şi Vatican. Sub motto-ul Să mergem împreună!, Suveranul Pontif va vizita Capitala, Iaşiul, cel mai mare oraş din estul ţării, unde trăieşte o importantă comunitate romano-catolică, Blajul, capitală spirituală a greco-catolicilor români, precum şi sanctuarul franciscan de la Şumuleu Ciuc, zonă cu populaţie majoritar maghiară.
Sfântul Părinte a încurajat întotdeauna respingerea egoismului şi acordarea unei importanţe centrale binelui comun. El vine în România pentru a invita la unitate, pentru a confirma credinţa – anunţă biroul de presă al Sfântului Scaun. Episcopul Diecezei Romano-Catolice Iaşi, Petru Gherghel, a spus că Sfântul Părinte este ca un tată care vine să îşi viziteze fii. Pentru Cardinalul greco-catolic Lucian Mureşan, Preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România, vizita Papei Francisc în România va avea în primul rând un caracter pastoral, dar va însuma şi importante valenţe ecumenice.
Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Petru Liviu Zăpârţan, i-a declarat corespondentei Radio România la Roma că vizita Papei va însemna, fără îndoială, şi posibilitatea unui dialog cu Biserica Ortodoxă, majoritară în România, dar va fi şi o ocazie de a vedea că România este la confluenţa unor spaţii culturale extrem de diverse”. La Bucureşti, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, şi-a exprimat bucuria că vizita a fost confirmată şi a evocat bunele relaţii dintre Biserica Ortodoxă Română şi cea Romano-Catolică.
La ultimul recensământ, 86,5% dintre cetăţenii români s-au declarat ortodocşi, doar 4,6% romano-catolici şi mai puţin de un procent greco-catolici. Scoaterea în afara legii a bisericii martire greco-catolice de către regimul comunist imediat post-belic s-a făcut după modelul şi la ordinul ocupanţilor sovietici. România n-a trecut niciodată prin războaie religioase, n-a cunoscut practici inchizitoriale ori arderi pe rug.
Nu e, de aceea, întâmplător că în 1999, România devenea prima ţară majoritar ortodoxă vizitată, vreodată în istorie, de un Suveran Pontif. Invitat de preşedintele creştin-democrat Emil Constantinescu şi de Patriarhul ortodox din epocă, Teoctist, Ioan-Paul al II-lea a fost întâmpinat cu entuziasm şi cu dragoste de sute de mii de români, care, indiferent de apartenenţa lor confesională, vedeau în el cel mai iubit Papă din istorie” şi omul cu un rol enorm în prăbuşirea dictaturilor comuniste. Vizita de atunci e evocată şi de presa occidentală, precum cotidianul catolic francez La Croix sau italianul La Stampa, care amintesc că Papa Ioan Paul a numit România Grădina Maicii Domnului, formulă dragă tuturor credincioşilor”.