Pactul european privind migrația și azilul
Noi reguli pentru migrație și azil în Uniunea Europeană
Leyla Cheamil, 11.04.2024, 12:24
Eurodeputații au adoptat, miercuri, noua legislație pentru migrație și azil. Rezultat al unui compromis dificil pe un subiect care alimentează, de mai mulţi ani, tensiunile şi diviziunile între cele 27 de state membre ale blocului comunitar, această reformă înăspreşte controalele asupra sosirilor la frontierele blocului comunitar şi stabileşte un sistem de solidaritate între statele membre. Este cu atât mai important cu cât migraţia s-a accentuat în ultimii ani, în special cea dinspre nordul Africii.
De amintit faptul că Uniunea Europeană se confruntă cu o creştere a cererilor de azil, care au ajuns la 1,14 milioane în anul trecut, cel mai ridicat nivel din 2016, potrivit Agenţiei Europene pentru Azil. Datele Frontex arată că intrările ilegale în uniune sunt, de asemenea, în creştere, ajungând la 380.000. Pactul privind Migraţia şi Azilul este prima legislaţie care impune o abordare unitară la nivelul tuturor statelor membre.
„Am promis un sistem care să fie corect cu cei eligibili pentru protecţie, ferm cu cei care nu sunt eligibili şi puternic în faţa traficului de migranţiˮ, a afirmat preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.
Aceasta a adăugat că legislaţia va asigura că niciun stat membru nu va duce singur presiunea migraţiei, indiferent dacă este pe graniţa Mediteranei sau pe alte rute terestre. Regulamentul aduce proceduri mai simple şi mai rapide pentru selectarea celor care au dreptul la azil şi, în acelaşi timp, pentru întoarcerea celor care nu se califică, între trei şi şapte zile, în funcţie de intrarea ilegală sau legală a acestora.
Un alt element nou este scanarea tuturor migranţilor şi includerea într-o bază de date comună la nivel european, în vederea limitării intrărilor persoanelor care pot reprezenta riscuri la adresa securităţii comunitare. Astfel, vor fi colectate amprente şi imagini faciale de la toate persoanele cu vârsta de peste şase ani şi vor fi înregistrate într-o bază europeană. Migranţii vor fi supuşi unor analize medicale.
Nu în ultimul rând, este instituit un mecanism al solidarităţii, prin care statele asaltate de azilanţi vor fi ajutate de celelalte state membre prin relocări sau prin finanţare.
Totodată, conform noului regulament, statele membre sunt obligate să asigure solicitanţilor de azil anumite standarde de primire echivalente în privinţa condiţiilor de locuit, educaţiei şi asistenţei medicale. Solicitanţii de azil acceptaţi vor putea începe să lucreze cel târziu la şase luni după depunerea cererii.
Cei care au criticat regulamentul au fost parlamentarii de dreapta şi stânga politică extremă, dar şi din restul grupurilor. Potrivit acestora, Pactul nu impune un control şi o limitare suficientă a migraţiei, atentează la drepturile azilanţilor şi instituie un regim asemănător detenţiei la graniţele Uniunii. Reforma va trebui să fie validată oficial de statele membre, probabil la sfârşitul lunii. Obiectivul negociatorilor este adoptarea finală înainte de alegerile europene din iunie.