Pact de securitate Republica Moldova – UE
Republica Moldova (ex-sovietică, majoritar românofonă) a semnat un pact de securitate şi apărare cu Uniunea Europeană.
Bogdan Matei, 22.05.2024, 11:45
Toţi experţii militari şi toţi analiştii politici spun despre Republica Moldova că e vecinul Ucrainei cel mai grav afectat de invazia rusească de acolo. Solidar cu autorităţile de la Kiev, care încearcă să reziste invadatorilor, gazdă pentru numeroşi refugiaţi ucraineni, Chişinăul a devenit, la rându-i, o ţintă pentru ruşi. Toate elementele unui război hibrid, precum alerte false cu bombă, atacuri cibernetice, proteste finanțate ilegal, șantaj energetic, sunt provocările cărora trebuie să le facă faţă sistemul Afacerilor Interne – declara, pentru Radio Chișinău, fostul ministru de resort din guvernul pro-occidental, Ana Revenco. Propaganda pro-război, mai spunea ea, incitarea la ură, dezinformarea, părți ale aceluiași război hibrid, au menirea să slăbească reziliența cetățenilor.
„Există deja certitudini că Rusia utilizează acum mai multe și mult mai intensiv pârghiile prin care încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova, nu fără sprijinul oligarhilor fugari” – conchidea ministrul Revenco.
Pe acest fundal angoasant, Republica Moldova a semnat, marţi, un pact de securitate şi apărare cu Uniunea Europeană. Graţie acestuia, spun semnatarii, colaborarea dintre Chişinău şi Bruxelles va fi mult mai strânsă şi va oferi republicii mai multe instrumente pentru a-şi întări securitatea pe multiple planuri, inclusiv în domeniul militar.
Corespondentul Radio România la Bruxelles notează că, de acum Republica Moldova poate participa la misiunile subsumate politicii europene pentru securitate şi apărare şi va primi ajutor pentru a-şi întări capabilităţile militare. De asemenea, soldaţii săi vor fi integraţi în corpul european de desfăşurare militară rapidă şi vor participa la exerciţii şi antrenamente comune.
O altă cale de colaborare între Uniune şi republică este aşa-numitul instrument european pentru pace, prin care statele membre pot achiziţiona şi livra echipament militar. Cooperarea dintre cele două părţi este extinsă şi asupra domeniilor atacurilor hibride, dezinformării sau securizării infrastructurii critice şi a graniţelor. Practic, spun comentatorii, tot ceea ce ţine de securitatea Republicii Moldova face acum obiectul colaborării prevăzute în pact.
Cu statutul de neutralitate stipulat, încă de acum trei decenii, într-o Constituţie pe care mulţi o consideră desuetă, Chișinăul are una dintre cele mai puţin numeroase şi mai precar înzestrate armate din Europa. Dar ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, militar de carieră, cu cursuri de perfecţionare în Statele Unite, promite întărirea armatei, în contextul războiului hibrid purtat de Rusia. Într-un interviu acordat presei de la Bucureşti, Nosatîi a vorbit și despre cooperarea în domeniul militar cu Uniunea Europeană, NATO și România vecină şi a insistat că Alianţa Nord-Atlantică „nu e sperietoarea despre care vorbeşte propaganda rusă.”