Pachetul rural, un program pentru modernizarea României
Guvernul României lansează un pachet de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate.
Valentin Țigău, 21.03.2016, 12:48
Setul de măsuri pe care mizează executivul se numeşte „Pachet rural” şi are rolul de a sprijini activitatea celor trei milioane de fermieri din România. În prezent, 73% dintre fermieri trăiesc în exploataţii de subzistenţă iar guvernul vrea ca aceştia să poată să-şi întreţină familiile din veniturile obtinute din agricultură. Între măsuri, figurează angajarea membrilor de familie; aceştia vor completa bugetul de venituri al fermei şi, în plus, vor avea acces la sistemul asigurărilor medicale.
Alte măsuri urmăresc încurajarea asocierilor – abandonate, în pripă, după revoluţia anticomunistă din 1989, odată cu trecerea de la proprietatea colectivă de stat la cea particulară. Asocierile vor facilita micilor fermieri achiziţionarea de materii prime, vânzarea producţiei sau procesarea ei şi o mai uşoară accesare a creditelor de dezvoltare şi a confinanţărilor. În final, „Pachetul rural” ar trebui să ducă la întărirea clasei de mijloc la sate, astfel încât situaţia să fie comparabilă cu cea a clasei de mijloc din mediul urban.
Măsurile pentru sprijinirea fermierilor avute în vedere de guvernul de tehnocraţi al premierului Dacian Cioloş se cupleaza cu un program mai amplu anti-sărăcie, lansat în luna februarie. Programul urmează să primeasca finanţare atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri europene; el urmăreşte, pe lângă crearea clasei de mijloc în mediul rural, promovarea incluziunii sociale prin reducerea sărăciei.
Este, declara premierul, acum o lună, o schemă integrată, organizată pe etape din viaţă, în aşa fel încât să putem oferi un fel de plasă de siguranţă pentru cei supuşi riscului de sărăcie, indiferent de vârstă, pornind de la naştere până la sfârşitul vieţii”. Pentru mediul rural, unde există riscuri mai mari, guvernul vrea să asigure o mai bună protecţie socială atât pentru copii – la naştere şi pe durata şcolarizarii, cât şi persoanelor din mediile defavorizate.
De asemenea, o serie de măsuri integrate, pentru familie, se referă, printre altele, la locuinţe sociale, granturi pentru îmbunătăţirea locuinţelor, reducerea violenţei domestice, prevenirea separării copilului de familie, stimulente pentru zilieri, garantare de microcredite, dobânzi mai mici pentru antreprenorii din medii defavorizate, cantine sociale, alfabetizare digitală a persoanelor din comunităţile marginalizate. Sunt măsuri, în ultimă instanţă, caracteristice pentru fostul comisar european pentru agricultura, Dacian Ciolos.
Să ne amintim ca el a fost, în 2013, părintele Politicii Agricole Comune a UE care include o serie de măsuri în sprijinul tinerilor fermieri, o atenţie specială acordată protecţiei mediului înconjurător şi o gestionare pragmatică a bugetului, astfel încât să fie sprijiniţi financiar fermierii activi.