Pachetul fiscal – în primă lectură
Guvernul român a discutat, în primă lectură, proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare.
Roxana Vasile, 21.09.2023, 11:13
Guvernul de coaliție PSD-PNL de la București a discutat, miercuri seară, în primă lectură, pachetul de măsuri vizând echilibrarea pe termen lung a bugetului de Stat şi facilitarea absorbţiei banilor europeni. Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a amintit că România s-a angajat să respecte ţinta de deficit bugetar de 4,4%. În caz contrar, există riscul suspendării de către Comisia Europeană a unor importante fonduri comunitare, vitale pentru construcţia de autostrăzi, şcoli ori spitale. Marcel Boloş:
„Avem 46 de miliarde de euro în politica de coeziune şi mai avem 29,3 miliarde de euro în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Deci, discutăm de viitorul României, 75 de miliarde de euro, pe care nu ne permitem să îi avem suspendaţi.”
Pe lângă reducerea cheltuielilor publice, Executivul urmărește combaterea evaziunii, taxarea profiturilor şi a averilor mari, precum şi eliminarea privilegiilor fiscale. În încercarea de a mai calma spiritele, destul de încinse în perspectiva unor creșteri de taxe, impozite și prețuri, același ministru de Finanțe a precizat că, da!, de pildă, va fi 1% impozit pe cifra de afaceri a băncilor şi a microîntreprinderilor sau măriri ale taxei pe valoare adăugată, dar că TVA-ul va rămâne, totuși, scăzut pentru unele categorii de produse şi bunuri. Din nou, Marcel Boloş:
„Alimentele rămân cu 9%, medicamentele rămân cu 9%, partea de proteze medicale pentru persoanele cu dizabilităţi sunt chiar cu 0% TVA. De asemenea, avem 5% pentru lemne de foc, pentru energia termică, pentru gazele naturale, tot ce înseamnă consumul la nivelul populaţiei.”
Înaintea şedinţei de Guvern, măsurile fiscal-bugetare au fost discutate şi în cadrul Consiliului Tripartit de Dialog Social, organism format din reprezentanţi ai Guvernului, patronatelor şi sindicatelor. Patronatele, prin președintele Florin Jianu, par a fi mulţumite, pentru că au obţinut promisiunea că măsurile vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2024, dar și că TVA-ul pentru HoReCa nu se va modifica: „Rămâne cota de 9% pentru HoReCa, un lucru foarte bun pentru acest sector. Dacă ar fi crescut TVA-ul, am fi pierdut cu totul competitivitatea cu vecinii noştri bulgari.”
În schimb, sindicatele au declarat că nu sunt mulţumite de faptul că voucherele de vacanţă vor fi acordate doar bugetarilor cu salarii de până la 8.000 lei inclusiv. Premierul social-democrat Marcel Ciolacu a contra-argumentat:
„Cu salariu la Stat de 8.000 lei, nu poţi cere vouchere de vacanţă, plus indemnizaţie de hrană. Cei cu salarii mici vor primi, în continuare, vouchere. Chiar le creştem valoarea, dar e total incorect să le dăm şi superbugetarilor.”
Premierul Ciolacu urmează să prezinte, săptămâna viitoare, în Parlament, pachetul de măsuri fiscal-bugetare pentru care Executivul său îşi va angaja răspunderea. Dacă Opoziția îl critică vehement, în schimb, preşedintele țării, Klaus Iohannis, spune că reprezintă un pas în direcţia bună.