Pachetul fiscal-bugetar, constituțional
Pachetul de măsuri fiscal-bugetare pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea a fost declarat constituţional.
Corina Cristea, 19.10.2023, 11:22
Sesizarea opoziției pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare pentru care Guvernul de la București şi-a angajat răspunderea în Parlament a fost respinsă de judecătorii Curții Constituționale. Aceștia au decis că legea, în ansamblul său, este constituţională, astfel că aceasta poate merge la preşedinţie pentru promulgare.
Preşedintele CCR, Marian Enache a precizat: “Curtea a constatat că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege a vizat un scop unic şi unitar, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public naţional şi reducerea cheltuielilor statului. În cadrul examenului de constituţionalitate, sub aspect extrinsec, s-a conchis că procedura de adoptare a legii prin angajarea răspunderii Guvernului a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale. Sub aspect intrinsec, Curtea a reţinut că dispoziţiile legale, în mod punctual criticate de autorii obiecţiei de neconstituţionalitate, au fost adoptate în marja de apreciere şi de oportunitate de care legiuitorul dispune în materie financiar-fiscală.”
Principiile de bază ale pachetului legislativ sunt: diminuarea risipei bugetare prin limitarea achiziţiilor, reducerea posturilor de conducere şi comasarea unor instituţii publice, eliminarea anumitor facilităţi fiscale, diminuarea fraudei şi a evaziunii. Iar potrivit premierului Marcel Ciolacu, în urma aplicării măsurilor fiscal-bugetare deficitul va scădea la 5,7% din Produsul Intern Brut anul acesta.
Decizia CCR dovedeşte că motivele invocate de partidele de opoziţie au fost neîntemeiate, susţine Gabriel Andronache, liderul deputaţilor PNL – partid aflat la guvernare alături de PSD: “În mod evident că nu suntem în aceeaşi situaţie cu precedentul pe care îl invocă partidele de opoziţie sau îl invocau în sesizare. Avem de-a face cu reglementări care sunt organic legate şi, pe cale de consecinţă, un astfel de motiv de neconstituţionalitate nu putea fi susţinut.”
USR, care a contestat legea, consideră nedreaptă decizia CCR şi afirmă în continuare că legea este un atac la veniturile cetăţenilor care muncesc cinstit în România.
Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR: “Vedem că Ciolacu creşte taxele românilor cinstiţi cu mâna CCR-ului. Un CCR care a abdicat de la rolul constituţional. O Curte Constituţională care îşi calcă în picioare propriile decizii. Practic, CCR îl ajută pe Ciolacu să bage mâna în buzunarul oamenilor cinstiţi, în buzunarul oamenilor care muncesc, să crească taxele ca să aibă cu ce să îşi plătească în continuare clientela de partid.”
Preşedintele formaţiunii, Cătălin Drulă, a anunţat că USR va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor.