Pachetul 6 de sancţiuni împotriva Rusiei
Comisia Europeană anunță noi sancțiuni împotriva Moscovei
Daniela Budu, 05.05.2022, 11:44
Pe fondul continuării invaziei Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană a anunțat miercuri al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei. Potrivit președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, noile măsuri vizează patru tipuri de sancțiuni. Acestea prevăd scoaterea din sistemul internaţional Swift de tranzacţii financiare a trei bănci rusești, între care Sberbank, cea prin care trec o treime din tranzacţiile Moscovei. În plus, sunt supuşi sancţiunilor europene mai mulţi înalţi oficiali ruşi şi militari implicaţi în masacrul de la Bucea, în Ucraina. De asemenea, este interzisă difuzarea în Europa a trei canale mass media ruseşti care amplifică dezinformarea rusă, iar companiile europene de lobby şi consultanţă nu mai au voie să lucreze pentru Kremlin. Cea mai importantă măsură va fi, însă, interzicerea importurilor de petrol rusesc. Preşedinta Comisiei Europene a spus că eliminarea petrolului rusesc şi a produselor rafinate se va face treptat, pentru a putea fi asigurată o aprovizionare alternativă. Aceasta a avertizat că nu va fi uşor pentru Europa, mai ales că unele state membre au o dependenţă de 100% de petrolul rusesc. De aceea, pachetul cuprinde excepţii şi măsuri de tranziţie pentru aceste ţări.
Ursula von der Leyen: Putin trebuie să plătească un preţ mare pentru agresiunea sa brutală. Şi viitorul Uniunii se scrie în Ucraina. Va fi o interzicere completă a petrolului rusesc, fie din mare, fie prin conducte, ţiţei, dar şi produse rafinate. Ne vom asigura că interzicerea e treptată şi ordonată pentru ca noi şi partenerii să avem asigurate rute de aprovizionare alternative şi să putem micşora impactul asupra pieţei globale. De aceea, eliminarea ţiţeiului rusesc se va face treptat, în şase luni, iar cea a produselor rafinate, până la finalul acestui an.
Potrivit Reuters, Ungaria, Slovacia, Cehia și Bulgaria și-au exprimat îngrijorarea cu privire la embargoul asupra petrolului rusesc. Atât Cehia, cât și Slovacia au cerut o perioadă de exceptare de câtiva ani, pentru a-și putea creşte capacitatea de transport a conductelor petroliere, în timp ce Ungaria a anunţat că nu sprijină propunerea CE întrucât aceasta i-ar afecta grav securitatea energetică. Bulgaria a anunţat, la rândul ei, că va cere Comisiei excepţii în aplicarea embargoului asupra petrolului rusesc. Pe de altă parte, Germania este de acord cu aceste propuneri, atenţionând totuşi că un asemenea embargo ar putea antrena dificultăţi de aprovizionare cu combustibili şi creşterea preţurilor acestora. Iar Bucureștiul s-a declarat, prin vocea ministrului Energiei, Virgil Popescu, solidar cu decizia Comisiei Europene privind petrolul rusesc. Potrivit ministrului, România importă 70% din ţiţeiul consumat, din care doar 30% este ţiţei rusesc.