Pacea nu mai e o certitudine în Europa
Un avertisment serios a fost lansat de şeful Statului Major al Apărării.
Ştefan Stoica, 13.11.2024, 11:33
Peste mai puţin de două săptămâni, în România va avea loc primul tur al alegerilor prezidenţiale, iar campania electorală continuă să se desfăşoare într-un registru minor, cu discursuri previzibile şi atacuri între aspiranţii la funcţia supremă. Analiştii şi comentatorii deplâng absenţa cvasitotală de pe agenda candidaţilor a unor teme majore, precum războiul din Ucraina vecină şi modul în care ţara se pregăteşte pentru orice tip de provocare în materie de securitate.
Militarii nu sunt în campanie electorală şi astfel de subiecte delicate le sunt la îndemână. Nu în ultimul rând, instituţia pe care ei o reprezintă este, spre deosebire de partidele politice, în topul credibilitaţii publice. Relativ recent, şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, atrăgea atenţia asupra numărului mic de rezervişti la care s-ar putea apela într-o situaţie de conflict, precum şi asupra unor lacune legislative care limitează capacitatea de reacţie a forţelor armate în anumite situaţii. A fost o ieşire publică folositoare, pentru că autorităţile au pus lucrurile în mişcare acolo unde generalul a semnalat probleme.
Marţi, la aniversarea Statului Major al Apărării, generalul Vlad a lansat un serios semnal de alarmă: indicatorii situaţiei actuale de securitate ne avertizează că pacea nu mai este o certitudine pe continentul european. El a amintit că, în disonanţă cu normele dreptului internaţional umanitar, acţiunile Federaţiei Ruse alimentează progresia negativă a potenţialului de ameninţări şi riscuri de securitate. Potrivit generalului, la nivelul regiunii Mării Negre, zonă de interes strategic a NATO, avem o situaţie de criză în domeniul apărării.
Armata României, a subliniat Vlad, şi-a reconfigurat arhitectura defensivă. Au fost adaptate procedurile, s-a recalibrat capacitatea de reacţie a forţelor şi s-au consolidat structurile destinate serviciului permanent de luptă, poliţiei aeriene şi întăririi vigilenţei. Totodată, s-au îmbunătăţit capabilităţile de cunoaştere a situaţiei şi avertizării timpurii. Capacitatea noastră defensivă, respectiv relaţiile euro-atlantice şi de Parteneriat Strategic cu SUA rămân vectorii posturii naţionale de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre, iar Statului Major al Apărării îi revine un rol substanţial în consolidarea acestei posturi, a spus Vlad.
La mijlocul lunii septembrie, liderii militari din NATO, prezenţi la reuniunea Comitetului Militar al Alianței de la Praga, au analizat stadiul în care se află implementarea planurilor de apărare, adoptate la summitul din 2023. Cu acel prilej, generalul Gheorghiță Vlad, a opinat că, luând în considerare evoluția situației în războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, devine din ce în ce mai clară necesitatea unei prezențe aliate consistente în regiunea Mării Negre și menținerea, cu prioritate, pe agenda NATO, a relevanței Mării Negre pentru asigurarea stabilității acestei regiuni. O descurajare credibilă și eficientă se transpune în asigurarea de forțe și mijloace, flexibilitatea Grupurilor de Luptă pentru atingerea rapidă, la nevoie, a organizării de nivel brigadă, a insistat şeful Statului Major.